in

Počinje škola. Ima puno promjena, evo što je sve novo

Foto Ilustracija MUP

U istarske škole danas kreće 1.752 prvašića, što je 36 manje nego lani

Nova školska godina, koja u danas 5. rujna počinje za nešto više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, maturantima donosi novosti u polaganju ispita iz hrvatskog jezika, a nacionalne ispite pisat će svi osmaši i to iz osam predmeta. Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400.

Za razliku od protekle dvije, ove godine nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

MUP pokrenuo akciju

MUP je, kao i svake godine, pokrenuo akciju Poštujte naše znakove. Akcija bi trebala podsjetiti da će se od ovog ponedjeljka na ulicama i cestama odjednom naći puno više djece nego za vrijeme ljeta pa da tome treba prilagoditi i vožnju te pripaziti.

“Živahni i uzbuđeni, kako i priliči početku tog važnog razdoblja, pozorno će upijati mnogobrojne novosti koje ih očekuju, što je pravi trenutak za usmjeravanje njihove pažnje i na vrlo bitan faktor sigurnosti u svemu tome, a posebice prometne sigurnosti.

Stoga s prvim danima nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom (1995. godine) započinju svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti.

Osim podučavanja naših najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu, te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa”, piše policija.

Broj prvašića u padu, broj upisanih u srednje škole veći

Prema procjenama, u školske će klupe prvi put sjesti nešto manje od 36.000 prvašića, što je oko tisuću manje nego prošle i oko dvije tisuće manje nego 2018. godine. Prije pet godina u osnovnim i srednjim školama bilo je ukupno pola milijuna učenika, od čega 40.000 prvašića.

Točne podatke o broju upisanih u prvi razred osnovne škole Ministarstvo će imati do 30. rujna, odnosno kada škole dovrše upis učenika prvih razreda u bazu e-matica, koji počinje 1. rujna.

U srednje škole ove se godine upisalo 39.070 učenika, što je više u odnosu na prošlu, kada ih se upisalo 38.251, i pretprošlu školsku godinu, kada ih se upisalo 38.746. MZO napominje da 2. rujna počinje teći naknadni upisni rok za srednje škole pa se neupisani učenici 24. rujna mogu upisati programe u kojima ima slobodnih mjesta.

U nastavu u hrvatskim školama po podacima Ministarstva uključena su i 1474 učenika iz Ukrajine, od čega ih je u osnovnim školama 1331, a u srednjim 143.

Promjene u polaganju mature; nacionalni ispiti za sve osmaše

Nova školska godina donosi promjene u polaganju Državne mature i u provedbi nacionalnih ispita u osnovnim školama.

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.index.hr/vijesti/clanak/pocinje-skola-ima-jako-puno-promjena-evo-sto-je-sve-novo/2392334.aspx

Start Parenzane - Arhiv Foto Slavko Ledić

Krajem rujna u Vižinadi se održava jubilarna 25. Parenzana

kombi mup policija marica

U nesreći teško ozlijeđeno dijete