in

POGLEDAJTE KAKO SE ZDRAVO STARI U POREČU: Seniori iz Galije pripremaju komediju – premijera „Maneštre od kazališta“ 12. ožujka

Foto: Sara Jurčić

Članovi porečkog Kluba umirovljenika Galija užurbano pripremaju svoju prvu veliku premijeru – bit će to komedija „Maneštra od kazališta“ koju će njihovi sugrađani moći pogledati 12. ožujka u kazalištu.

Kad je lani pod kapom Grada Poreča i Pučkog otvorenog učilišta pokrenut projekt zdravog starenja za Porečanke i Porečane starije od 54 godine, ”KUP 54+”, u Galiji su formirali dramsku grupu u koju se prijavilo više od 20 seniora koji intenzivno vježbaju pod vodstvom poznatog kazališnog glumca Nebojše Borojevića Borka i njegove asistentice Sare Jurčić, veli nam predsjednik Galije Franc Dobrilović, koji je i sam jedan od onih koji će prvi put pokazati svoja glumačka umijeća u porečkom kazalištu idući mjesec.

-Osmišljena je cjelovečernja predstava, bit će to splet šarolikih šaljivih situacija iz svakodnevnice, primjerice iz pošte i ambulante, a neće manjkati ni ljubavne drame, najavio je Dobrilović, ne želeći otkriti previše, jer žele iznenaditi i nasmijati svoje sugrađane.

Podsjetimo o čemu se radi – ”KUP 54+” je projekt u sklopu kojeg je formirana amaterska dramska skupina za starije od 54 godine i starije osobe s invaliditetom s ciljem njihovog aktivnog uključenja u kulturnu i umjetničku scenu Poreča. Tim se projektom želi razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti te poboljšati kvaliteta života seniora, posebice onih lošijeg socijalnog statusa. Za to je Grad Poreč na poziv Ministarstva kulture „Umjetnost i kultura 54+“ ostvario stopostotno financiranje od 428 tisuća kuna. EU od toga plaća nešto više od 362 tisuće kuna, a ostatak Ministarstvo kulture.

Bila je to prigoda da Dobrilovića pitamo i o ostalim aktivnostima Galije, kojih ima 18 i sve su aktivne. Pa tako članovi tog umirovljeničkog kluba mogu birati od joge, raznih radionica, plesnih večeri i pjevanja u zboru do tečajeva stranih jezika, informatike, bridža, plesa… Ostvaruju i popuste u raznim trgovinama i frizerskim salonima i još štošta drugog, a nude im se i povoljni jednodnevni izleti.

Budući da se od ove godine umirovljenici mogu zaposliti na četiri sata, Galija svojim članovima nudi i mogućnost dodatne zarade, kao što je podjela propagandnih letaka ili zaposlenje u Istarskim supermarketima.

Godišnja članarina u Galiji i dalje iznosi 50 kuna. 

-Broj članova stalno nam raste, a to je dosad bilo za oko 250 godišnje i to s cijele Poreštine. Sada imamo 1.672 upisana člana, od kojih je polovica aktivna u raznim aktivnostima, veli nam Dobrilović i ističe pritom odlučnu suradnju s hotelijerima Plavom lagunom i Valamar Rivierom koji im uvijek izlaze u susret.

Pa tako Plava laguna svim svojim bivšim radnicima plaća godišnju članarinu u Galiji.

Valamar Riviera im je na usluzi od prvog dana, već osam godina, navodi predsjednik Galije. Pa su tako krajem prošle godine obje tvrtke svojim bivšim zaposlenicima platile novogodišnju svečanu večeru u hotelu Parentium. Bilo ih je ondje ukupno više od 250, a za one koji nisu radili ni kod jednog hotelijera, večeru je platio Grad Poreč, koji je također uvijek na usluzi Galiji. Pohvalio je pritom sufinanciranje dopunskog osiguranja za penzionere, što provode Grad Poreč i Općina Funtana.

-Stalno razmišljamo kako proširiti aktivnosti i ponuditi više, jer cilj je Galije od prvog dana da se umirovljenici druže i da budu zadovoljni, zaključio je Franc Dobrilović.

FOTO: Sara Jurčić

Kristian Novak dobitnik nagrade BOOKtiga 2019.

Predstava “SHAKEspeare na EXit” 26. veljače u Poreču