in

POKLON ZA TARČANE: Najljepši prirodni i urbani motivi na izložbi MATEJA DAMIJANIĆA

Foto Boris Baran

„S tarskih neba“ naziv je izložbe fotografija autora Mateja Damijanića, koja je u tarskoj Zajednici Talijana „Giovanni Palma“ otvorena početkom tjedna u čast proslavi Dana općine Tar-Vabriga i sv. Marije Karmelske.

Brojnoj publici predstavila ga je predsjednica ZT-a Roberta Stojnić koja je istaknula da se izložba sastoji od 37 fotografija koje su izložene u nekoliko prostora zajednice. Motivi predstavljaju prirodne ljepote i urbane dijelove mjesta iz ptičje perspektive. Iznenađenje koje su priredili bilo je da su u velikoj sali projicirana 3 videa – Santa Marina, Arheološka nalazišta i Tarska vala.

-Kad bi Matej izašao kako bi napravio fotografije s dronom, istovremeno bi snimio i video. Tako možemo vidjeti i trenutke kad je on fotografirao, kazala je Stojnić.

Autora je zatim pohvalio zamjenik načelnika Gaetano Benčić, jer je Damijanić dao sasvim novu perspektivu cijele općine, uz konstataciju da stvarno žive u lijepom mjestu.

-Matej je uvijek aktivan, pedantan i pun energije, uvijek spreman za nove izazove i mi naravno kao Zajednica Talijana i općina ga podržavamo i valoriziramo, istaknuo je Benčić.

Matej se pak zahvalio ZT-u i općini za podršku, a ova je izložba njegov poklon svim stanovnicima općine koja je proslavila svoj dan. 

Izložba se može razgledati do sredine kolovoza.

Matej Damijanić rođen je 14. veljače 1986. godine u Kopru. Prvi dio svojeg života živi u Bujama gdje nakon završene osnovne škole upisuje i uspješno završava tamošnju Opću gimnaziju. Kroz mladost (od 16. godine na dalje) pokazuje interes za više različitih umjetnosti kroz koje se izražava.
Još u srednjoj školi počinje pisanjem poezije, koju malo nakon toga spaja s muzičkom umjetnošću. Nakon toga sudjeluje u više muzičkih projekata kako alternativnih tako i mainstream.
S 20 godina seli se u Tar gdje živi sa svojom suprugom Leonelom i kćerkom Aurorom. Trenutno čeka drugo dijete.
S napunjene 22 godine napušta muzičke vode i počinje se tražiti u vizualnim umjetnostima. Od tuda proizlazi njegov početak istraživanja fotografije kao sredstva izražavanja u koju posvećuje mnogo svojeg vremena u učenju i istraživanju.

Dok se u slobodno vrijeme sve više zanima i istražuje fotografiju, u poslovnom životu, nalik i na dosadašnji privatni, prolazi kroz razne profesije i zanimanja. Baš u istom periodu se pronalazi u informatičkom i tehnološkom svijetu koji mu od malih nogu nije stran. Danas ima više od 10 godina poslovnog iskustva u informatičkoj industriji. Upravo iz tog njegovog znanja i iskustva u informatičkom svijetu proizlaze i neki fotografski radovi koji obiluju modernim tehnikama obrade i samog snimanja.

Godine 2013. ostvaruje prve profesionalne suradnje u sportskoj fotografiji odakle kreće i njegova karijera sportskog fotografa. Kroz sve ove godine popratio je više od 200 sportskih evenata, najviše vezanih uz biciklizam, ali i odbojku, automobilizam i druge sportove.
Sportska fotografija mu donosi i dvije “Pohvale za izvrsnost” na godišnjim natječajima Sportske fotografije 2013. i 2018. godine u organizaciji Zajednice Sportova Primosko – goranske županije, Sportske Zajednice Istarske županije i Fotokluba Rijeka. Na navedenoj izložbi svake godine ima više njegovih radova uvrštenih u 50 najboljih.

Uz sportsku fotografiju od početka ima posebnu pažnju i odnos s meteo fotografijom koju je upoznao i preko prijatelja i suradnika Borisa Barana iz Umaga. Navedenu strast prikazao je na ovom istom mjestu prvom svojom samostalnom izložbom “Tarske emocije” kojom je prikazao od dramatičnih do romantičnih neba i pejsaža

Matej uspješno već godinama odrađuje razne zadatke na području marketinške fotografije, fotografiranja vjenčanja, fotografiranja nekretnina ali i ostalih smjerova.

Aktivan je član Udruge fotografa “Fotovun” iz Motovuna s kojima i organizira radionice sportske fotografije i obrade fotografija kako bi svoje znanje i iskustva prenio drugima koji su željni naučiti.

Foto Boris Baran

NESTAO 16. SRPNJA: Vatrogasci, policajci i lovci pronašli Ivicu Schneidera iz Višnjana!

U Radmanima novi asfalt i dječje igralište