in

POLICIJSKA AKCIJA: Sutra u Puli, Fažani i Medulinu kontrola parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom

Policijska uprava istarska još jednom skreće pažnju vozačima da vode računa o svojim sugrađanima s invaliditetom te da ne parkiraju na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba za invaliditetom

U cilju zaštite osoba s invaliditetom i povećanja njihove sigurnosti u prometu sutra će se na području Pule od 10 do 14 sati provesti prometna akcija nadzora znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom, objavila je PU istarska.

Osim policijskih službenika, u akciji će sudjelovati i predstavnicima Društva osoba s tjelesnim invaliditetom u Puli te djelatnici Pula-parkinga, koji će specijalnim vozilom ”pauk” uklanjati nepropisno parkirana vozila na mjestima namijenjenim za parkiranje vozila kojima se koriste osobe s invaliditetom.

Akcija će se provesti na parkiralištima trgovačkih centara na području Pule, Fažane i Medulina te ispred zdravstvenih ustanova u Puli.

Naime, jedan od problema na koji nailaze osobe s invaliditetom je i dostupnost mjesta za parkiranje. Često se događa da su na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom parkirana vozila drugih vozača, iako je to u suprotnosti sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnikom o znaku pristupačnosti. Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima, odnosno izlazima u zgrade, trgovačke centre ili neke druge objekte, zbog čega vozači često zanemaruju propise i parkiraju na mjesta koja su namijenjena parkiranju vozila osoba s invaliditetom.

Policijska uprava istarska još jednom skreće pažnju vozačima da vode računa o svojim sugrađanima s invaliditetom te da ne parkiraju na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba za invaliditetom. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak je valjan isključivo onda kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije ime je izdan.

Budite savjesni sudionici u prometu, ne koristite mjesta za parkiranje koja vam nisu namijenjena i ne zlorabite znak pristupačnosti, poručili su iz PU istarske.

FOTOGALERIJA: Djeca Tara i Vabrige plesala i veselila se na CVJETNOM KORZU

Ovog ljeta prema Hrvatskoj 81 nova zračna linija – najviše u Puli i Zadru