in

BORBA PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA – Flego: “Nemamo Planet B – EU mora odlučno djelovati za očuvanje okoliša”

„Nemamo planet B i zato klimatske promjene moraju biti globalni, europski, nacionalni, lokalni i svačiji osobni prioritet. EU mora odlučno djelovati u smjeru očuvanja okoliša i biti predvodnica učinkovite ekološke tranzicije te svjetski lider u borbi protiv klimatskih promjena“, naglasio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

– Odgovore na ovaj globalni klimatski izazov imamo – veća financijska sredstva unutar EU proračuna, povećanje minimalnog izdvajanja za klimatske promjene, povećanje energetske efikasnosti te usmjeravanje isključivo na obnovljive izvore energije, kako bismo maknuli iz jednadžbe fosilna goriva, istaknuo je Flego te dodao:

– Priroda može bez čovjeka, ali čovjek ne može bez prirode, zato moramo ubaciti u višu brzinu kad je riječ o provedbi ciljeva Pariškog sporazuma, jer to je naše najsnažnije oružje u borbi protiv ovog nemilosrdnog protivnika – klimatskih promjena!

– Osvijestimo konačno da ne postoji ljudski nadomjestak onome za što nas priroda uskrati, sva tehnologija svijeta ne može nas spasiti, kazao je Flego dodavši da su „šumski požari, uništavanje šuma i ostale ekološke katastrofe rezultat naše obijesti za neograničenim ekonomskim rastom. Možemo biti ekološki osviješteni, a ne gubiti na konkurentnosti gospodarstva, radnim mjestima i ekonomskom zamahu. Tu mislim na ekologiju kao faktor dugoročne održivosti gospodarstva te ekologiju u funkciji razvijanja novih pametnih zelenih radnih mjesta.

– Ne vjerujem da je naša planeta Zemlja osuđena na sve više temperature, sve učestalije poplave i prirodne katastrofe, do toga smo se sami doveli i zato nam je potrebna sigurna, održiva, konkurentna i pristupačna energija, održiva energetska budućnost turizma temeljena na obnovljivim izvorima energije, na sunčevoj energiji, jer onečišćenje i klimatske promjene nažalost ne poznaju granice.

– Moramo izdvojiti još više novaca u budućem financijskom razdoblju 2021.-2027. za alternativne izvore energije, protupožarne putove, pošumljavanje i liječenje oboljelih šuma, konstantno ulagati u ozdravljenje naše planete jer time ulažemo u našu zdraviju sadašnjost i kvalitetniju budućnost.

– Pobrinimo se da svi trgovinski sporazumi EU-a uključuju konkretne mjere za zaštitu biološke raznolikosti i doprinos našim klimatskim ciljevima Pariškog sporazuma. Promovirajmo ekološki prehrambene navike, pokažimo europsko zajedništvo i opravdajmo europski zeleni karakter. Djelujmo zajedno za spas naše planete, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, priopćio je njegov Lokalni ured u EP-u.

DRŽAVNO PRVENSTVO: Labinske i novigradske boćarice osvojile čak 4 medalje

SLUČAJ FRANAK: Vrhovni sud presudio u korist potrošača protiv osam domaćih banaka