in

Italija ublažila mjere. Uskoro ukida i covid potvrde

Vlasti u Rimu odlučile su ukinuti izvanredno stanje uvedeno zbog pandemije i reći zbogom tzv. zelenoj propusnici za veliku većinu mjesta za koja je bila potrebna.

Od 1. travnja, hotelski gosti više neće trebati dokazivati svoj status vezan uz cijepljenje odnosno jesu li cijepljeni protiv COVIDA-19, preboljeli bolest ili im je test na koronu negativan. Ta potvrda više nije potrebna niti za ulazak u restorane i barove na otvorenom, ali je i dalje potrebna za restorane u zatvorenom prostoru. Maske su i dalje nužne u zatvorenim prostorima. Za muzeje i izložbe potvrda također više nije potrebna, ali jest za kazališta, kina i zatvorene koncerte, prenosi HRT pisanje talijanskih medija.

Slijede detaljne informacije koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova RH.

Postepeno ukidanje kovid potvrda od 1. travnja 2022.
Od 1. travnja 2022. godine kovid potvrde se postepeno ukidaju; od navedenog se dana  bez kovid potvrde ulazi u dućane, javne urede, poštu, banke, kafiće i restorane na otvorenom. Obavezna je i dalje na navedenim mjestima kirurška maska te su zabranjena grupiranja.
Daljnji hodogram ukidanja kovid potvrda u Italiji je sljedeći:
Od 1. do 30. travnja 2022. tzv. „pojačana“ kovid potvrda ishođenja temeljem dvije doze cijepljenja odnosno ozdravljenja potrebna je uglavnom za događanja na zatvorenom: bazene na zatvorenom, wellness centre, kongrese i konferencije na zatvorenom, kulturne centre i one sportske na zatvorenom, dvorane za zabavu, kina, kazališta, zdravstvene ustanove.
Od 1. do 30. travnja tzv. osnovna kovid potvrda (cijepljenje/preboljenje ili test obavljen u ljekarni) bit će potreban za kafiće i restorane na zatvorenom, zabave na otvorenom, stadione, zrakoplove, vlakove, brodove i trajekte i autobuse.
Od 1. svibnja 2022. godine kovid potvrde se ukidaju i neće više biti potrebne za niti jednu od pobrojanih društvenih aktivnosti. Ostaju u primjeni kad je riječ o staračkim domovima i bolnicama.

Obaveza zaštitnih maski
Od 1. do 30. travnja 2022 kirurška maska je obavezna na svim mjestima na zatvorenom, dok je u istom razdoblju maska vrste Ffp2 obavezna u zrakoplovima, brodovima i trajektima, vlakovima, turističkim autobusima, kinima i kazalištima, koncertnim dvoranama.

Turisti smješteni u hotelima i drugim smještajnim strukturama
U svim smještajnim strukturama u Italiji od 1. travnja 2022. bit će moguće boraviti bez kovid potvrde (hoteli, moteli, Bed & Breakfast i sl.). Također, ukoliko je putnik turist ujedno i  klijent hotela/motela ili bilo koje smještajne strukture, slobodan je ući u restoran i bazen, teretanu i kafić unutar smještajne strukture bez kovid potvrde. Oni koji nisu gosti hotela za ulazak u hotelske /smještajne popratne sadržaje moraju imati osnovnu kovid potvrdu.

Tko putuje treba znati:

 • Od 24. svibnja 2021. godine, svatko tko ulazi u Italiju, neovisno o prijevoznom sredstvu i duljini boravka, dužan je ispuniti Digitalni obrazac za lociranje putnika koji je dostupan na sljedećoj poveznici: EU dPLF – EU Digital Passenger Locator Form (euplf.eu)

  Prema Odluci od 27. siječnja i Uredbi od 22. veljače 2022, od 1. veljače, oni koji ulaze u Italiju iz zemalja EU odnosno popisa C na kojem je i Republika Hrvatska moraju predočiti:
  • Passenger Locator Form (dPLF) i
  • Digitalnu ili papirnatu potvrdu kojom se zadovoljava jedan od sljedećih uvjeta:
  • Završen ciklus cijepljenja protiv Covida-19 (2 ili 3 doze) ili
  • Oporavak od bolesti uzrokovanom virusom Covid-19 ili
  • Negativan nalaz molekularnog ili antigenskog testa provedenog putem brisa (molekularni test ne smije biti stariji od 72 sata, a antigenski ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Italiju)

Sukladno relevantnim propisima EU i isključivo u svrhu ulaska u Italiju, digitalna ili papirnata EU Covid potvrda dobivena nakon cijepljenja vrijedi 9 mjeseci.

NOVIGRAD: U Lapidariumu otvaranje izložbe STARTART 3 istarskih srednjoškolaca

korona covid ilustracija pranje ruku

Istarski stožer: U subotu u Istri velik broj izliječenih