in

Peović: “Da bi se pokrili svi troškovi života plaća treba biti 10.000 kuna”

Foto MUP - Ilustracija

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović gostovala je u Newsroomu na N1 televiziji, gdje je komentirala promjene u Zakonu o radu.

“O tome se počelo govoriti jer je na početku korone Vlada htjela suspendirati dobra dio Zakona o radu. Na to su reagirali europski sindikati pa je Plenković odlučio ići korak po korak i ministar Aladrović je dobio zadatak napisati novi Zakon o radu da se unutra uvrste suspenzije pod opravdanjem da se regulira rad od kuće”, rekla je Katarina Peović i dodala:

“To se već godinu i pol radi u tajnosti i u netransparentnim uvjetima. Ono što izlazi van nije dobro – da se ide na fleksibilizaciju radnog vremena, radnog mjesta, ali na štetu radnika. Kriminalno je da smo dobili nacrt zakona, a da Vlada to nije dala u javnost. Iznijet ću bez ustručavanja ono što smo vidjeli. Ako radnik ne može zadovoljiti nešto što se u tom nacrtu uvelo (nepredvidljivo radno vrijeme), njemu/njoj će se omogućiti da prijeđe na pola radnog vremena, pogotovo ako ima situaciju da čuva dijete, stariju osobu ili bolesnu osobu.”

Istaknula je da se i s vladajućima često slažu u detekciji problema, ali ne i rješenju: “Ako postoji jedna tema koja bi trebala povezati lijeve stranke, onda je to tema rada. Već desetljećima pratimo utrku prema dnu. Imamo preko 800.000 radno sposobnih koji su nezaposleni. Mi smo zemlja koja nema rješenje za skoro milijun radno sposobnih ljudi. Takva zemlja ne može napredovati. Ne možemo se svesti na turizam. Naša prosječna plaća je na razini slovenske minimalne, a u Sloveniji nisu veći troškovi života.”

Peović je otkrila i kolika bi minimalna plaća prema istraživanju trebala biti: “Novi sindikat je napravio dubinsko istraživanje i ustvrdio da bi minimalna plaća s kojima bi se mogli pokriti svi troškovi života trebala biti preko 10 tisuća kuna.”

Cijeli članak pročitajte na linku https://www.poslovni.hr/hrvatska/da-bi-se-pokrili-svi-troskovi-zivota-minimalna-placa-treba-biti-10-000-kuna-4335417

Foto SOS Šape - Kolaž Istra Terra Magica psi traže dom

GLUHI SU I SLIJEPI I TRAŽE DOM – Oni su Milo, Li i Joey i čekaju vas u porečkom skloništu

Foto Vinistra - Neven Jurjak

Dodijeljene nagrade najboljim vinarima Vinistrinog ocjenjivanja