in

Daus Vladi: Dogovorite se sa Slovenijom za spoj Ipsilona s njihovom autocestom

Foto IDS Emil Daus

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus u Hrvatskom saboru govorio je o tome kako Europska unija omogućava ulaganje u izgradnju potrebnih prometnica te kako ona pruža integraciju nacionalnih mreža prometnica u jedinstvenu Transeuropsku (TEN-T) mrežu. Istaknuo je pri tome kako je izuzetno važno da Hrvatska bude dio navedenih mreža kako bi uopće mogla aplicirati na europske fondove.

– Ako želimo modernu željeznicu i brze vlakove, ako želimo još novih cesta i ako želimo moderne, razvijene i konkurentne luke, Hrvatska mora biti ucrtana na europsku prometnu kartu. Zašto? Zato jer je u tijeku revizija TEN-T mreže, a kako se ona radi svakih 7- 8 godina, ako se sada ne uspijemo spojiti na europske koridore, nema ni europskog novca. Ono što smo u IDS-u definirali kao najvažnije prometne prioritete su priključenje Luke Rijeka na koridor Baltik-Jadran te povezivanje Trsta i Pule željezničkom vezom, navodi Daus.

Zastupnik je naglasio kako žalosti činjenica da smo novim prijedlogom Komisije iz prosinca prošle godine ostali zakinuti za priključenje na europske prometne koridore, ali još nije kasno ako se hitno zajednički nastupi, pozivajući Vladu i resorna ministarstva da hitno pristupe djelovanju na razini Europskog vijeća i Parlamenta.

Također je pozvao Vladu da čim prije započne razgovor s novom Vladom Republike Slovenije oko izgradnje nastavka Istarskog ipsilona od Umaga do spoja sa slovenskim autocestama te pri tome pozdravio najavu slovenskog premijera o uklanjanju žilet žice na hrvatsko- slovenskoj granici.

– Očekujem hitno djelovanje Vlade da se uloži mnogo više napora kod Europskog vijeća i Parlamenta kako bi se spasio prošlogodišnji propust priključenja Hrvatske na europske prometne koridore. Posebno one koje se odnose na željezničke. Da nam na jesenskoj sjednici Europskog parlamenta budu prihvaćeni novi ucrtani željeznički koridori, koji su od iznimne važnosti za Hrvatsku. Ako ne, vidimo se tek za 7-8 godina na sljedećoj reviziji koridora, a do tada ostajemo na prosječnoj brzini vlaka od 39 km/h. Da se slikovito izrazim – zadnji je čas da ulovimo zadnji vlak, zaključio je Daus.

Izvor IDS – ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR

Mladi nogometaši Kaštelira i Vižinade odmjerili snage

Usluga preuredila groblje u Baderni