in

DIP odlučio: Miletić ipak župan

Boris Miletić i Danijel Ferić

Državno izborno povjerenstvo (DIP) je nakon više od tri sata vijećanja danas kasno poslije podne odlučilo da neće biti ponavljanja izbora za župana Istarske županije.

Prigovor SDP-ovog kandidata Danijela Ferića o izbornim nepravilnostima i zahtjev za uvid u cjelokupni izborni materijal samo je djelomično prihvaćen. Konkretne nepravilnosti koje su uočili SDP-ovi promatrači nakon izbora su uvažene, korigiran je broj glasova koje je dobio Ferić, ali nije dozvoljen uvid u kompletni izborni materijal.

DIP je razmotrio i prigovor predsjednika IDS-a Borisa Miletića, te nakon uvida u sve sporne listiće i zapisnike Feriću dao pravo na 17 glasova, a Miletiću na 3, što znači da je Boris Miletić izabran za istarskog župana, a Tulio Demetlika za njegovog zamjenika.

Na odluku DIP-a moguća je žalba Ustavnom sudu, a prema prvim informacijama iz SDP-a, u ovoj stranci će to pravo iskoristiti, piše Jutarnji.hr.

Priopćenje Državnog izbornog povjerenstva prenosimo u cijelosti.

“Državno izborno povjerenstvo donijelo je danas, 5. lipnja 2021., rješenje kojim se djelomično prihvaćaju prigovori Danijela Ferića, kandidata Socijaldemokratske partije Hrvatske-SDP za župana Istarske županije i političke stranke Istarski demokratski sabor-IDS, u izboru za župana Istarske županije, te se djelomično poništavaju točke I. i II. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Državno izborno povjerenstvo je prije odlučivanja, osim izbornog materijala, pregledalo i zapisnik sa sastanka Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije u kojem su se očitovali na navedene prigovore. Navedenom sastanku bilo je nazočno ukupno osam članova Županijskog izbornog povjerenstva i to: pet članova stalnog te tri člana proširenog sastava (dva predstavnika IDS-a i jedan predstavnik SDP-a).

Na temelju konkretnih prigovora i pregledanog izbornog materijala, Državno izborno povjerenstvo je utvrdilo rezultate glasanja drugačije od rezultata utvrđenih na pojedinim biračkim mjestima, a koja su navedena u izreci rješenja. Prema tim rezultatima, Danijel Ferić ima pravo na 17 glasova, a Boris Miletić na 3 glasa više od broja glasova utvrđenih Odlukom

Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije.

Na snazi ostaje točka III. Odluke Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije o rezultatima drugog kruga glasovanja za izbor župana i zamjenika župana Istarske županije kojom je za župana Istarske županije izabran BORIS MILETIĆ, a za zamjenika župana TULIO DEMETLIKA.

Državno izborno povjerenstvo ističe da je na području Istarske županije bilo 296 biračkih mjesta te da je SDP u prvom krugu imao 453 članova u biračkim odborima na 267 biračkih mjesta, dok je u drugom krugu imao 423 članova u biračkim odborima na 257 biračkih mjesta. SDP je imao i 68 prijavljenih promatrača na području Istarske županije.

IDS je u prvom krugu imao 957 članova u biračkim odborima na 295 biračkih mjesta, a u drugom krugu 909 članova biračkih odbora na 292 biračka mjesta. IDS je imao i 14 prijavljenih promatrača na području Istarske županije.

I SDP i IDS su dobili pravo uvida u izborni materijal za sva biračka mjesta za koja su zatražili. Državno izborno povjerenstvo je izvršilo uvid u sve zapisnike o radu biračkih odbora za izbor župana Istarske županije kao i u zapisnike općinskih i gradskih izbornih povjerenstava, iz sadržaja kojih proizlazi da na tim biračkim mjestima nije bilo nepravilnosti u provedbi izbora te da promatrači nisu imali niti jednu primjedbu koja bi se odnosila na izborni postupak.

Sve ostale ocjene navoda iz prigovora nalaze se u obrazloženju rješenja, objavljenom na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva”, stoji u priopćenju.

U Buzetu prvi ljetni sajam crnog tartufa u Istri i izložba starih Vespi

POREČ: Uspješna akcija – prikupljene 44 doze krvi, pet prvodarivatelja