in

U Buzetu prvi ljetni sajam crnog tartufa u Istri i izložba starih Vespi

U subotu, 5. lipnja i nedjelju 6. lipnja od 13 sati istarski tartufari predstavljaju svježi crni ljetni tartuf – Tuber Aestivum. Izložbeni prostor je u starom gradu u Buzetu, između Lopara i Trga pred crekvon. 

To je Prvi Sajam crnih ljetnih tartufa u Istri. Darko Muzica, predsjednik udruge je iznimno zadovoljan modelom organizacije gdje ističe da je to prvo sajmovanje s tartufima u Istri na kojemu nastupaju isključivo lovci tartufari. Uz tartufe ide sir, domaća rakija, tjestenina, malvazija i teran, domaće ulje pa su se tartufarima pridružila OPG domaćinstva Buzeštine i sjeverne Istre koja će se promovirati. Prostor je natkriven jer svježi tartufi ne smiju biti izloženi suncu. Posjetiteljima i turistima će biti zanimljivo vidjeti psa, lovca tartufara čiji vlasnik ga predstavlja za „tourist truffle hunting“ , pokazno traženje tartufa.

Sajmovanje će subotu i nedjelju biti otvoreno od 13 sati do 21 sat. Sve degustacije su besplatne. 

U nedjelju od 13:30 sati u starom gradu Buzetu pridružuju se povijesni motocikli, Vespa Klub Istra s prijateljima. „Istria North Tour, a meeting of historic motorcycles“ koje predovode profesor Boris Jurevini i Ivan Giovanni Rabar iz Pule.

Vikend pun sadržaja u Buzetu je startao u petak s manifestacijom Monte Piquente Classic Cup, koji se vozio sinoć od 21 sat gradskim ulicama Buzeta ispred i okolo 15 ugostiteljskih terasa. Na Oldtimer rally i druženje došli su svi važniji regionalni oldtimer klubovi od Kopra, Umaga, Rovinja, Pule, Opatije, Rijeke, Zagreba i neki iz Dalmacije! Start je bio ispred hotela Fontana.

Organizator oktanske manifestacije je oldtimer udruga Buzet Classic Club. Predsjednik kluba Dražen Fantinić je ugodno iznenađen interesom klubova i pojedinaca iz udaljenijih krajeva što inače nije običaj, zbog dužih cestovnih putovanja tih dragocjenih primjeraka vozila. Tajnik udruge Marin Mikolj je izjavio da se prijavilo više od pedeset posada. Guido Pavletić, dopredsjednik udruge se raduje najavljenom dolasku i većeg broja povijesnih motocikala koji će osim natjecanja u petak 4. lipnja, doći u stari grad Buzet u nedjelju 6. lipnja od 13 sati gdje se slavi veličanstveni motocikl Vespa na Prvom Sajmu istarskih crnih ljetnih tartufa. 

Sadržajni produženi vikend od petka 4. do nedjelje 6. lipnja u Buzetu pripremile su udruge Buzet Classic Club, Udruga tartufara Istra, restoran Stara Ostarija, hotel Fontana, Gastro centar Vilstroj Most i promotor Robert Marušić. 

Izvor Istragram.hr

Porečka uprava i sve ustanove već godinu dana bez plastike, štedi se i na struji

DIP odlučio: Miletić ipak župan