in

Flego: Ne smijemo se u budućnosti posvađati i oko podjele cjepiva protiv COVID-19

Na dobrom smo putu do pronalaska cjepiva za koronavirus. Trebamo razmišljati kako ubrzati proizvodnju i distribuciju cjepiva, ali ne smijemo požurivati iznimno važne i kompleksne procese kliničkih testiranja, jer sigurnost je na prvom mjestu“, izjavio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego povodom današnje rasprave u Bruxellesu o cjepivu za COVID-19.

– Naši su građani na početku epidemije svjedočili nekoordiniranom zatvaranju granica. U jeku turističke sezone svjedočili su nepravednim zatvaranjima granica od strane pojedinih država članica. Ne smijemo dozvoliti da se u budućnosti posvađamo i oko podjele cjepiva! Cjepivo na čijoj proizvodnji pojedinci i farmaceutske tvrtke ne smiju ostvarivati super profite mora biti pravedno raspoređeno među državama članicama, poštujući princip solidarnosti unutar EU-a. Također, cijena cjepiva mora biti takva da nitko ne mora kalkulirati oko njegove nabave, naglasio je Flego te dodao:

– Cjepivo protiv virusa ne znači borbu za profit, već borbu za ozdravljenje planete. U tijeku donošenja Višegodišnjeg financijskog okvira, jasno ću se zalagati za osiguravanje sredstava za pronalazak i pravednu distribuciju svima dostupnog cjepiva, bez obzira na državu članicu u kojoj žive. Cjepivo mora biti jedan od prioriteta novog proračuna!

Flego je također nadodao da je zadovoljan što može potvrditi da Parlament i Komisija inzistiraju na apsolutno transparentnom procesu nadgledanja proizvodnje i testiranja cjepiva, s naglaskom na sigurnosti, učinkovitosti i dostupnosti budućeg cjepiva za sve građane Europske unije.  

Rješavanje izazova vezanih za osiguranje sigurnog pristupa COVID-19 cjepivu bila je glavna tema današnjeg saslušanja u Europskom parlamentu. Online saslušanju su prisustvovali članovi odbora ENVI i ITRE kao i ključni predstavnici iz farmaceutskog sektora.

U Europi trenutno traju testiranja nekoliko cjepiva, a farmaceutske kompanije se nadaju da će do kraja 2021. godine biti proizvedena 1 milijarda doza što bi omogućilo dostupnost cjepiva svim stanovnicima Europe, piše u priopćenju koje je poslao Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega.

FUNTANA: Zajedničko druženje ribara Grme i prijatelja iz Osijeka

I porečke odbojkašice zbog zaraženih koronavirusom u zagrebačkoj Mladosti moraju u samoizolaciju?