in

Flego: Nizozemski pristup prema Hrvatskoj selektivan i diskriminirajući

Ilustracija

BRUXELLES – „Dok nizozemski turisti masovno napuštaju od ovoga tjedna „narančastu“ Hrvatsku, u isto vrijeme iz Hrvatske turističke zajednice ističu da nema brige oko Nizozemaca jer se lista svakih 14 dana ažurira. Najprije izražavam čuđenje takvom reakcijom nadležnih, a potom i nezadovoljstvo očiglednim selektivnim tumačenjem brojaka od strane država članica, konkretno Nizozemske“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego osvrnuvši se na ovotjednu odluku nizozemskih vlasti da Hrvatsku premjeste sa žute na rizičnu narančastu listu.

Istarskog zastupnika Flega zanima „po kojim je kriterijima Hrvatska prebačena iz sigurne u rizičnu turističku destinaciju te prema kojim točno kriterijima nizozemske vlasti sugeriraju svojim građanima da ne putuju u Hrvatsku odnosno da po povratku iz Hrvatske idu u 14-dnevnu samoizolaciju“.

– Osim Hrvatske, narančasti su i naši susjedi – BiH i Srbija – te sudeći prema nizozemskim vlastima, jednako rizični kao i mi. Ipak, prema službenim podacima ECDC-a, kumulativni broj oboljelih u posljednjih 14 dana na 100 tisuća stanovnika u Hrvatskoj je 28, dok je u Srbiji 70, a u BiH 95, što znači da argument porasta oboljelih baš i ne drži vodu, pojasnio je Flego.

– Šteta koju ovo „bojanje“ Hrvatske može prouzročiti našoj turističkoj sezoni je ogromna i nedopustiva! Nizozemski su turisti u 2019. ostvarili gotovo 3 milijuna noćenja u Hrvatskoj, istaknuo je Flego te dodao da „jedna Njemačka, Velika Britanija ili Italija nemaju Hrvatsku na popisu rizičnih zemalja niti njihove vlasti preporučaju svojim građanima samoizolaciju po povratku iz Hrvatske. Nizozemski je pristup, dakle, ne samo selektivan, nego i očigledno diskriminirajući“.

– Ovim putem apeliram na premijera i nadležno ministarstvo, kao i na Hrvatsku turističku zajednicu da ne zatvaraju oči pred ovim slučajem te da ulože maksimalne napore kako bi se to ispravilo. Kraj je mjeseca srpnja i zaista smatram da ne smijemo ni dana izgubiti, a kamoli 14 dana!

– U međuvremenu, ja sam već razgovarao s kolegama u Europskom parlamentu te jučer apelirao prema Komisiji da pojasni na koji točno način države članice tumače podatke o oboljelima te prate li preporuke ECDC-a, kao i planira li Komisija poduzeti konkretne mjere kako bi onemogućila pojedinačne izračune i daljnje subjektivne odluke, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Flego.

Izvor Lokalni ured zastupnika u EP-u Valtera Flega

nevrijeme istramet munje šajete pula foto sendi smoljo

ISTRAMET: U petak stiže intenzivna fronta, na snazi meteorološka upozorenja

Istra u petak – 7 pozitivnih, 19 izliječenih