in

ISTRAMET: U petak stiže intenzivna fronta, na snazi meteorološka upozorenja

Pula - Foto Sendi Smoljo/Istramet

Preko našeg područja u petak će se premjestiti intenzivna fronta, a povodom toga meteorološki servisi izdali su upozorenja na opasne vremenske prilike.

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) oštar drugi stupanj upozorenja izdao je za Italiju, Sloveniju i zapadnu Hrvatsku, ponajviše zbog mogućnosti krupne i vrlo krupne tuče, jakih naleta vjetra, a moguće su i pijavice te tornada.

Prema ESTOFEX-u, do najranijeg razvoja superćelija doći će u sjevernoj Italiji uz dugotrajni nalet vjetra, kiše i tuče, a zatim će se ćelije premještati prema istoku – sjevernom i/ili središnjem dijelu Jadrana.

DHMZ je putem Meteoalarma izdao oštar narančasti stupanj upozorenja za Istru, Kvarner i cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Upozorenje za Istru i Kvarner odnosi se na:

– Mogućnost obilne kiše (>50 mm);
– Pljuskove s grmljavinom, lokalno izraženiji te praćeni olujnim vjetrom;
– Moguća pojava tuče s bujičnim poplavama;
– Vjerojatnost grmljavine >75 % uz udare vjetra iznad 55 km/h;
– Na moru udari sjeverozapadnog vjetra i bure (do 75 km/h na zapadu Istre).

Iako će uvjeti za razvoj grmljavinskih sustava pa i superćelija biti iznimno povoljni, to ne znači da će posvuda doći do jakog nevremena. Nemoguće je predvidjeti točno kretanje najjačih sustava koji će pristizati u jugozapadnoj i zapadnoj struji.

Vrijeme će se smiriti u prvom dijelu subote, a nastavak vikenda donosi nam povoljne vremenske prilike, o čemu više možete pročitati u Istrametovom trodnevnom izvješću.

Državni inspektorat kreće s koordiniranim inspekcijama

Nacionalna udruga ugostitelja poziva na poštivanje propisanih epidemioloških mjera

Flego: Nizozemski pristup prema Hrvatskoj selektivan i diskriminirajući

Flego: Nizozemski pristup prema Hrvatskoj selektivan i diskriminirajući