in

Flego o kašnjenju cjepiva: Komisija mora pokazati ugovore i staviti sve karte na stol

Ilustracija Pexels

„Odgovarajući na zahtjeve Europskog parlamenta za transparentnošću, Komisija je dostavila podatke koji ukazuju da će 70 posto stanovništva EU biti cijepljeno do kraja ljeta, i to bez potrebe za dodatnih 1,5 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027., ponuđenih za kupnju cjepiva, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, koji je sudjelovao u sinoćnjoj raspravi svoje grupacije Renew Europe i predsjednice Komisije Ursule von der Leyen.

Von der Leyen je odgovarala na pitanja zastupnika o cjepivima protiv Covida-19 i problemima u kojima se države članice nalaze zbog kašnjenja isporuka cjepiva. AstraZeneca će u prvom tromjesečju dostaviti svega polovicu dogovorenih doza cjepiva – 40 milijuna. Zbog kritika radi izostanka transparentnosti EU-a, nakon sporazuma s AstraZenecom, objavljen je dio ugovora o kupnji cjepiva.

– Temelj uspješne procijepljenosti je povjerenje građana. Rastom nepovjerenja raste i broj građana koji se ne žele cijepiti. A zbog smanjenje distribucije cjepiva posljednjih je desetak dana povjerenje građana značajno narušeno, naglasio je Flego te dodao:

– Kad se radi o zajedničkom interesu kao što je konačan kraj ove borbe protiv virusa, konkurencija među državama članicama nije produktivna. Zamislite da su države pojedinačno dogovarale cjepiva, mimo EU-a, gdje bi u toj priči bila Hrvatska? Kad bi se cijepili naši građani, a kad Nijemci i Nizozemci? Zato podržavam zajednički, solidaran EU pristup, ali činjenica je da imamo problem. Jedini način na koji možemo shvatiti zašto je došlo do takvog kašnjenja s cjepivom jest – transparentnost ugovora i odgovornost.  Zato smo već nekoliko puta pozvali Komisiju da stavi sve karte na stol.  

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je podsjetila da za razvoj cjepiva treba 5 do 10 godina, dok su cjepiva protiv Covida19 razvijena u manje od godinu dana. EU danas ima ugovore za tri cjepiva koja su dobila autorizaciju – AstraZeneca, Pfizer-BioNTech i Johnson&Johnson.

– Slažem se s vama da je potrebno objaviti ugovore kako bi se postigla transparentnost i radimo na tome. Spremni smo to objaviti, ali potrebna je suglasnost obje strane! Moramo uvjeriti kompanije da je to dobro, jer neke od njih to ne žele, predsjednica Komisije je poručila zastupnicima iz Renew Europe.

Pojasnila je i zašto je Velika Britanija započela čak nekoliko tjedana ranije s cijepljenjima.

– Britanija je odlučila dati hitno odobrenje unutar 24 sata čim se BioNTech prijavio. Smatram da to nije dobar način rada. To je bilo prvo i potpuno novo cjepivo na tržištu. Sigurnost i učinkovitost su od ogromne važnosti i zato mi nismo koristili prečace pri autorizaciji s Europskom agencijom za lijekove. To traje 3 do 6 tjedana dulje, ali uvjerena sam da je to pravi pristup. Mi smo započeli s cijepljenjima početkom prosinca i nakon 5 tjedana dali smo 18,5 milijuna doza. Moglo je biti i više, ali kompanije imaju problema s proizvodnjom. Teško je odmah krenuti u masovnu proizvodnju. To se još nikada nije dogodilo, kazala je von der Leyen dodavši da joj je „jedan od direktora kompanija rekao da su 2019. proizveli 100 tisuća doza cjepiva, a godinu dana kasnije proizvest će milijardu doza“.

Von der Leyen je istaknula da je dobra vijest da se nazire povećanje distribucije.

– U veljači ćemo imati 33 milijuna doza, u ožujku 55 i to će zajedno s 18,5 milijuna doza iznositi preko 100 milijuna doza u prvom kvartalu. AstraZeneca će nadoknaditi manjak isporučenih doza cjepiva, BioNTech će to učiniti već do kraja mjeseca, a zbog proširenja svojih pogona, vjerujem da će u ožujku i nadmašiti brojke, smatra von der Leyen, priopćeno je iz Ureda zastupnika Valtera Flega u EP-u.

Istra u Saboru – NEMET: Nasilje nad ženama globalni, a ne nečiji privatni problem!

Borba protiv raka jedan od prioriteta istarske zdravstvene politike