in

Flego o neisporuci cjepiva: Osim cjepiva nedostaje transparentnost! Nema oporavka dok virus ne bude pod kontrolom

Neposredno prije odobrenja cjepiva AstraZenece, EU razmatra pravne mjere zbog odgođene isporuke, a čelnici njemačke vlade propituju njegovu učinkovitost kod starijih ljudi. EU je ugovor s tom farmaceutskom tvrtkom za 300 milijuna doza cjepiva potpisala u kolovozu prošle godine, s opcijom za dodatnih 100 milijuna. Uz to, EU je naručila čak 600 milijuna doza cjepiva Pfizer-BioNTech, koje je već odobrila i kojim je počela cijepiti građane. No, ta je pak tvrtka prošloga tjedna najavila odgodu isporuke za sljedećih nekoliko tjedana zbog radova na povećanju kapaciteta u belgijskom pogonu.

Valter Flego

– Situacija nije dobra i to nam je svima jasno. Europa je uložila milijarde eura u razvoj cjepiva i konačan kraj borbe protiv virusa kojeg nam je svima preko glave, a sada farmaceutske tvrtke ne poštuju dogovoreni plan isporuke, izjavio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

I Hrvatska je najviše cjepiva, 2,7 milijuna doza, naručila upravo od AstraZenece.

– Slušamo optužbe s obje strane, iz vrha EU-a i od čelnika AstraZenece. Osim cjepiva, ono čega strahovito nedostaje je – transparentnost. Potpuni izostanak transparentnosti potpisanih ugovora EU-a i farmaceutskih tvrtki. Zato sam se obratio Komisiji s apelom da to ispravi i da nam omogući uvid u potpisane ugovore kako bismo stali na kraj neprovjerenim informacijama. Također, pitao sam Komisiju koji je konkretan plan procjepljivanja europskih građana. Želim postotak! Koliko će Europljana biti cijepljeno do 1. lipnja, a koliko do 30. rujna?, naglasio je Flego te dodao da će već idućeg tjedna biti i zajedničko saslušanje dvaju parlamentarnih odbora – ITRE-a i ENVI-ja.

– Pozvali smo Komisiju i farmaceutske tvrtke te predstavnike nevladinih organizacija na izvanredan sastanak naša dva odbora – Odbora za istraživanje i Odbora za javno zdravlje. Razgovarat ćemo o  cjepivima i problemima s isporukom i nadam se dobiti odgovore koje tražimo. Ne možemo ignorirati očigledne dvostruke kriterije ni ogromne probleme u kojima se članice EU-a zbog toga nalaze. Bez dovoljno doza cjepiva, ni jedna članica ne može ispuniti svoje planove o cijepljenju građana, istaknuo je Flego te zaključio:

– U obliku pravedne raspodjele cjepiva, EU je željela osigurati najbolji i najsolidarniji pristup ovom vrhuncu borbe protiv Covida-19. Zato je u ime država članica sklapala puno povoljnije ugovore o kupnji cjepiva nego da su države to činile pojedinačno. Ipak, danas imamo situaciju da pojedinačne zemlje poput Velike Britanije dobivaju svoje dogovorene doze jer su platile više nego EU. Ni jedna država članica neće se oporaviti od ove krize dok virus ne bude pod potpunom kontrolom. Utrkujemo se s vremenom i svaki je dan važan, ali transparentnost i odgovornost ne smiju biti žrtve te utrke, priopćeno je iz Ureda istarskog europarlamentarca.

korona covid maske rukavice maska

U četvrtak u Istri potvrđeno 13 novih slučajeva

Domaće i povoljno u Eurospinu!