in

FUNTANA: Sjednica Vijeća od 12 minuta – Prodali i dobili na dar nekretninu, povećali plaće i odabrali dobitnike priznanja

Vijećnici Općine Funtana 30.07.2021. - Foto Tanja Kocijančić

Posljednja sjednica Općinskog vijeća Funtane bila je brza i efikasna. Trajala je tek 12 minuta tijkom kojih su donijete važne odluke za mjesto – izabrani su dobitnici općinskog priznanja koji će se uručiti krajem kolovoza na proslavi Dana općine i sv. Bernarda, te donijeta odluka o prodaji zemljišta na kojem će se izgraditi prva benzinska postaja.

Napomenimo da su sve odluke na dnevnom redu donijete jednoglasno – sa 7 glasova za, te da nije bilo nijednog vijećničkog pitanja.

Donijeta je odluka o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača zastupljenih u Općinskom vijeću za 2021. Načelnik Mladen Grgeta objasnio je kako se predložena odluka donosi temeljem Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma, a istom se utvrđuje način na koji će se rasporediti sredstva za redovito financiranje političkih stranaka i članova izabranih s liste grupe birača.

Sredstva se raspoređuju na sljedeći način:

Za svakog člana Općinskog vijeća utvrđuje se jednaki mjesečni iznos od 152,73 kune, a za svakog člana vijeća podzastupljenog spola utvrđuje se mjesečna naknada u iznosu od 15,27 kuna. Pa je to raspoređeno u mjesečnim iznosima ovako:

1. Hrvatskoj demokratskoj zajednici – HDZ – 1 član 152,73 kune,

2. Istarskom demokratskom saboru – IDS – 1 član i 1 članica 320,73 kuna,

3. Listi grupe birača Eugena Fabrisa: − Eugen Fabris 152,73 kune,

4. Listi grupe birača Igora Žikovića: − Igor Žiković 152,73 kune, − Andrea Štifanić 152,73 kune, − Silvija Štifanić 168,00 kuna.

Uslijedila je točka o povećanju plaća, odnosno vraćanju na stanje prije korone. Općinski načelnik Grgeta objašnjava kako su prošle godine od samog početka epidemije bolesti COVID-19, njemu, općinskoj upravi i komunalnom poduzeću Puntica smanjene plaće. Komentirao je kako su se plaće tijekom prošle godine u više navrata postepeno povećavale, no dosad nisu vraćene na nivo na kojem su bile prije krize. Naposljetku, kako je turistička sezona dobra te se općinski proračun relativno dobro puni, predloženo je vraćanje plaće načelnika na stari nivo, a isto će potom biti učinjeno i s plaćama službenika i namještenika općinske uprave te direktora i računovođe komunalnog poduzeća Puntica.

Što se tiče prodaje zemljišta na ulazu Funtanu za benzinsku potaju, načelnik je rekao kako Općina već dugo pokušava prodati parcelu za izgradnju benzinske postaje. Ističe kako je na raspisani natječaj za prodaju nekretnina za tu parcelu pristigla jedna pravovaljana ponuda te je za istu ponuđen iznos od 3.402.837,28 kuna od strane ponuditelja ADRIA OIL iz Kastva, koji je već izgradio nekoliko benzinskih postaja na području Istre. Komentira kako se radi o zemljištu veličine 7.132 četvornih metara te napominje kako se na istome uz benzinsku postaju planira izgraditi autopraonica, trgovina, kafić, a vjerojatno i info punkt ili agencija, pa se nada da će posao ondje pronaći i mještani Funtane.

Donijeta je i odluka o dodjeli općinskih priznanja. Komisija za dodjelu javnih priznanja utvrdila je da je putem natječaja pristigao jedan prijedlog za dodjelu javnog priznanja „Nagrada Općine Funtana-Fontane – Sv. Bernardo“, i to Udruzi za djecu i mlade „Na izvorima prijateljstva“ za organizaciju i provođenje projekata u cilju poboljšanja društvenog života djece i mladih. Nadalje je Grgeta spomenuo samo neke od uspješnih projekata koje je udruga realizirala tijekom 2019. i 2020. godine, kao što su Maškare, Prvi maj u Funtani, 1. Likovna kolonija, Art&Craft radionica na Rotondi, Advent u Funtani te Humanitarna akcija sakupljanja donacija za obitelji iz potresom pogođenih područja Petrinje, Siska i Gline. U konačnici istaknuo je da će se javno priznanje udruzi uručiti povodom Dana Općine Funtana, 20. kolovoza.

Na kraju je donijeta odluka o darovanju nekretnine. Grgeta je pojasnio kako se kako se radi o darovanju nekretnine za izgradnju nerazvrstane ceste. Procijenjeni je iznos vrijednosti zemljišta veći od onoga o kojemu  načelnik može samostalno odlučivati pa je stoga Općinskom vijeću na donošenje upućena Odluka o prihvaćanju ugovora o darovanju nekretnine od strane Enija Milanija Općini. U konačnici komentirao je kako je parcela, koja se nalazi prije POS-ovih stanova s desne strane, već formirana te je u postupku promjena kulture iz oranice u ceste i puteve.

Provjera covid potvrda - Foto Tanja Kocijančić

Promjene u ITALIJI: Od 6. kolovoza s covid potvrdom u restoran, kino, na stadion… Evo što se sve mijenja

NOVIGRAD: TZ nagrađuje najuređenije balkone i okućnice – Prijavite se!