in

Iz EU parlamenta – Flego: Treba ulagati u kvalitetu, ne u kvantitetu, kako bi se izbjegle zamke OVERTOURISMA

Zelena laguna/TZ Poreč

“Turizam značajno mijenja društvenu zajednicu, ne samo gradove, već i sela, otoke i ruralna područja. Nažalost, već je danas mnogo primjera gdje su kulturna i prirodna dobra nekog mjesta ugrožena ili cijene života i nekretnina rapidno rastu i uzrokuju smanjenje kvalitete života. To je negativna posljedica turizma, to je overtourism odnosno prekomjerni turizam“, istaknuo je zastupnik IDS-a u EP-u Valter Flego na današnjoj raspravi o utjecaju prekomjernog turizma (overtourisma) na Odboru za transport i turizam u Bruxellesu.

– Od Komisije očekujem da u budućem europskom proračunu pojačano ulaže u infrastrukturu turističkih mjesta koji se bore s prekomjernim turizmom, jer je preopterećenost infrastrukture realna opasnost, te rješavanje problema skupljeg života stanovništva turističkih mjesta, gdje primjerice spada i pomoć mladima i mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja.

Osvrnuo se i na potrebu za širom upotrebom digitalnih platformi kroz, primjerice, razvoj aplikacija koje bi omogućile pronalazak parkinga ili informirale o gužvama u gradovima. „Velika je prilika u razvoju novih aplikacija, ali potrebno je regulirati i postojeće platforme, poput Airbnb-a, koje doživljavaju velik rast, ali bez zakonskog okvira“, smatra Flego.

Iako je sam pojam overtourisma relativno nov, članovi TRAN odbora na današnjoj su raspravi u Parlamentu pokazali da itekako ozbiljno shvaćaju ovaj problem. Naime, utjecaj prekomjernog turizma može biti društveni, ekonomski i ekološki, a zastupnici su se složili da se ni jedan od ova tri aspekta ne smije zanemariti.

– Prekomjerni turizam ne samo da može uzrokovati gubitak autentičnosti mjesta i utjecati na atraktivnost destinacije, već takav nekontrolirani rast turizma može značajno naštetiti prirodi, obali, zraku i vodi, kao i općenito uvjetima života stanovnika te produbljivati ekonomske nejednakosti i društvenu ekskluziju. Cijeniti rast posjetitelja je ispravno, ali samo ukoliko vodimo računa o kapacitetima destinacije i možebitnim posljedicama. Zato kvaliteta uvijek ispred kvantitete, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego, piše u priopćenju Lokalnog ureda zastupnika u EP-u Valtera Flega.

TAR: Namjerno zapalio stan, provalio u kuću, oštetio BMW i ukrao Toyotu

Bez vode 7. studenog Spinčićeva ulica u Poreču i dio Varvara