in

IDS nije podržao državni proračun – Tek jedan prihvaćen amandman od predloženih 57

Emil Daus - Foto IDS

Vlada je prihvatila IDS-ov amandman na državni proračun za 2022. godinu i to u izmijenjenom obliku – da se za milijun kuna povećaju sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču, nakon što je lani dovršena sanacija zvonika. Inače, IDS je predložio 57 amandmana na državni proračun “teških” ukupno 1,5 milijardi kuna.

Zastupnici IDS-a u Hrvatskom saboru glasovali su protiv Prijedloga državnog proračuna za 2022. godinu. Od 57 amandmana vrijednih ukupno 1,522 milijarde kuna koje je podnio Klub zastupnika IDS-a, a kojima su predloženi konkretni projekti iz područja zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja, infrastrukture i kulture koji bi podignuli standard usluga svim građanima Istre, djelomično je prihvaćena tek trećina jednog amandmana od milijun kuna. – Stoga, postoji milijardu i 521 milijuna razloga zašto nećemo podržali Državni proračun, naveo je predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, Emil Daus.

Kako bi izrazio nezadovoljstvo neprihvaćanjem amandmana Daus je zatražio stanku tijekom glasovanja.

– Kad se već toliko poziva na Europu i na Europsku uniju trebalo bi malo pogledati kako funkcionira Europski parlament, gdje se prihvaćaju ne samo oporbeni amandmani na proračun nego i amandmani na mnoge zakone koje Parlament donosi. Mislim da su to demokratski okviri kojima treba težiti, naglasio je Daus.

– Prošlo je 30 godina od uvođenja demokracije i višestranačja u Hrvatskoj, pa je možda vrijeme da postanemo moderno demokratsko društvo. Ali svaki put kada se ima priliku učiniti korak naprijed onda vidimo da se učine dva koraka natrag pa se ne treba čuditi kada netko nekoga proziva i napada, zaključio je Daus.

Izvor IDS

Inače, Sabor je većinom izglasao proračun za iduću godinu. Prihodi iznose 164,5 milijarde kuna, rashodi gotovo 174 milijarde, a proračunski manjak penje se iznad devet milijardi kuna.  

Za proračun je glasalo 77 zastupnika saborske većine, jedan više od potrebnih 76, a protiv se izjasnilo 49 oporbenih. U višesatnom glasovanju Sabor je potvrdio Vladinu odluku o prihvaćanju samo devet od ukupno 450 amandmana podnijetih sukladno zakonu – četiri su saborske većine, pet oporbenih.

Slijedom njih, u 2022. povećat će se sredstva za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji, za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču, program Hrvatske knjižnice za slijepe, međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije te za čakovečki Centar za odgoj i obrazovanje.

bolnica pula foto tanja kocijančić srpanj 2021

Pulska bolnica obustavlja posjete pacijentima

Bez vode 9. prosinca dio Kaštelira i Fuškulin