in

IDS o željeznici: Neki dijelovi iz Austro-ugarske. Tražimo hitnu sanaciju i modernizaciju

Ilustracija MUP

Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, danas je u Saboru ponovno upozorio na katastrofalno stanje željezničke infrastrukture u Istri, potaknut željezničkom prometnom nesrećom koja se prije nekoliko dana dogodila u Puli i gdje je samo splet sretnih okolnosti omogućio da ne prođe s težim posljedicama. Sreća u nesreći je da se nemili događaj zbio u večernjim satima, kada nije bilo ni prometa, ni pješaka.

Emil Daus - Foto IDS
Emil Daus – Foto IDS

Upitao je koliko se još željezničkih nezgoda mora dogoditi prije nego država reagira te podsjetio na činjenicu da IDS već godinama konstantno upozorava na problem starih vlakova i katastrofalnog stanja željezničke infrastrukture u Istri, kao i potrebe modernizacije pruge.

– Stari vlakovi, kašnjenje tih vlakova, opasni i neosigurani cestovni prijelazi, nažalost i tu je bilo prometnih nezgoda i sa smrtnim posljedicama zadnjih godina, kazao je Daus te ukazao da su neki dijelovi infrastrukture još iz doba Austro- Ugarske od prije 140 godina, koje se samo malo obnavljaju te naglasio da nema brze, kvalitetne i sigurne vožnje te kako djeca često kasne u školu.

Napomenuo je kako u ime IDS-a traži hitnu intervenciju države u novije, sigurnije vlakove, pojačano održavanje i dodatno investiranje u sigurnost željezničkog prometa u Istri i to odmah jer se radi prvenstveno o ljudskim životima, ali  o pruzi po kojoj će, ako bude napravljena kako treba – kvalitetna i moderna, dolaziti turisti.

Smatra kako ne postoji alternativa za modernizaciju istarske pruge, za početak prema Divači, gdje će se spojiti na europsku mrežu željeznica, koja je mnogo modernija, brža i sigurnija od naše u Istri, priopćeno iz IDS-ovog Ured za odnose s javnošću.

Bez vode 19. siječnja dio Vižinade

foto ids kaštelir klub mladih

Patrik Tasić na čelu Kluba mladih IDS-a Kaštelir-Labinci