in

IDS za izmjenu poreznih pravila – Studenti bi mogli riješiti dio problema manjka radne snage

Foto IDS

Klub zastupnika IDS-a zajedno je s predsjednikom stranke Daliborom Pausom u prostorijama Hrvatskog sabora predstavio prijedlog izmjena poreznih pravila za povećanje iznosa za uzdržavane osobe i neoporezivog studentskog dohotka. Hrvatski građani se svakodnevno suočavaju s velikim inflacijskim pritiscima koji u vrlo kratkom vremenu pomiču granicu siromaštva, a hrvatsko gospodarstvo se suočava s nedostatkom radne snage, koje djelomično mogu riješiti studenti. IDS predlaže rješenja u obliku udvostručenja iznosa prihodovne granice za uzdržavane osobe i za neoporezivi studentski dohodak.

Naš prijedlog poreznih izmjena može se vrlo jednostavno i brzo implementirati kako bi se odgovorilo na dva goruća problema – rastući broj socijalno ugroženih građana uslijed rekordne inflacije i nedostatak radne snage, pogotovo u turizmu i ugostiteljstvu. Vidimo da ove izmjene poreznih pravila mogu pomoći Istrijanima i svim građanima diljem Hrvatske. Moramo spriječiti veliki broja građana od zapadanja u siromaštvo i istovremeno omogućiti mladima da uz školovanje rade te na taj način doprinose obiteljskom budžetu i hrvatskom gospodarstvu“, poručio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

Hrvatska bilježi najveću godišnju stopu inflacije od 2008. godine i sva realna primanja su puno manja nego što su bila prije samo godinu dana, zbog čega IDS-ov prijedlog povećanje iznosa do kojeg se osoba zakonski smatra uzdržavanom, kako bi se na taj način spriječilo zapadanje novog broja građana u siromaštvo. Naime, Zavod za statistiku navodi kako je trenutni prag za rizik za siromaštva 30 tisuća kuna, i sve koji imaju primanja niža od toga ne treba dodatno oporezivati. 

Neoporezivi studentski dohodak također je potrebno povećati, jer je studentska satnica rasla zbog usklađivanja s minimalnom plaćom. Istovremeno, zakonska granica nakon koje roditelji koji svoju djecu koriste kao poreznu olakšicu za uzdržavanu osobu je ostala nepromijenjena, što znači da studenti danas mogu raditi manje, ukoliko roditelj želi izbjeći plaćanje dodatnog poreza. Prema trenutnom zakonskom uređenju, ukoliko student zaradi više od 15 tisuća kuna, roditelj mora snositi dodatni porez koji iznosi otprilike pet tisuća kuna na prosječnu plaću, što predstavlja veliki teret za obitelji koje su ionako pogođene inflacijskim pritiscima. To je problem za obiteljski budžet, ali i za ugostitelje ususret sezoni, kada se traži više radnika kojih na tržištu nedostaje.

U saborsku proceduru uputili smo dva prijedloga izmjene poreznih pravila – povećanje iznosa do kojeg se osoba zakonski smatra uzdržavanom na 30 tisuća kuna s trenutnih 15 tisuća te povećanje limita neoporezivog studentskog dohotka na 30 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 15 tisuća. To su nužne promjene kako bi veliki dio građana bio socijalno koliko toliko zaštićen, a studenti imali mogućnost uključivanja na tržište rada, gdje nedostaje radne snage“, poručio je Emil Daus, predsjednik Kluba zastupnika IDS-a u Hrvatskom saboru.

IDS je prijedloge izmjena poreznih pravila uputio u Hrvatski sabor na daljnju proceduru.

Briga o socijalno ugroženim građanima i briga o mladima predstavljaju stupove vrijednosnog sustava IDS-a od samih početaka djelovanja stranke, za koje se zastupnici stranke kontinuirano zalažu na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Izvor IDS

Kamen temeljac - Foto Istarska županija

Položen kamen temeljac za izgradnju COWORKINGA – Novog poduzetničkog centra

Foto Vatrogasci Umag

IZBJEGNUTA TRAGEDIJA: Beba ostala zaključana u autu. Spasili je umaški vatrogasci