in

Zar vas nije stid kakvi vlakovi voze u Istri?

Emil Daus - Foto IDS

Danas je u Hrvatskom saboru predsjednik Kluba zastupnika IDS-a Emil Daus, upozorio na katastrofalno stanje istarske željeznice. Osvrnuo se na nedavne medijske objave kako putovanje vlakom iz Zagreba do Pule traje gotovo 23 sata te podsjetio da je vožnja poslovnim vlakom iz Zagreba do Pule i to preko Slovenije, prije četrdesetak godina trajala otprilike 4 sata te poručio „pametnom dosta“!

Upozorio je i na svakodnevna kašnjenja djece koja vlakom putuju u školu, koja redovno izostaju bar s prvog sata.

Istaknuo je da danas na istarskim prugama voze tri dizel motorne garniture stare preko četrdeset godine, s problematičnim održavanjem i čestim kvarovima, dok su za redovno stanje potrebne četiri takve, a zna se dogoditi da su na stanju samo dvije, kada se koristi supstitucija prijevoza s autobusima.

– Zbog redovnog nedostatka jedne garniture, dnevno se pribjegava rednom kašnjenju vlakova na način da se koriste garniture od obrta vlakova. Da pojasnim, od 1. do 27. svibnja od dvadeset radnih, vlakovi su kasnili čak dvanaest dana. Jutarnji školski vlak kreće već iz Pule sa zakašnjenjem od pedeset minuta, u Pazinu kasni šezdeset i pet minuta, djeca kasne na prvi školski sat. U Lupoglav kasni šezdeset minuta, djeca kasne na drugi školski sat, kazao je Daus te dodao kako je bilo i sedam otkazanih vlakova, odnosno supstitucija na relaciji Pula-Buzet.

Napomenuo je da će po pitanju modernizacije, odnosno izgradnje moderne istarske pruge biti još malo strpljiv, ali kako ne može biti strpljiv s onim što se može učiniti odmah, a to je da se hitno dostavi u depo Pula dovoljan broj dizel motornih garnitura!

Također, dotaknuo se i željezničko-cestovnih prijelaza i naglasio da se već godinama obećava rješavanje ovog velikog sigurnosnog i prometnog problema, no rješenja nema, iako su odgovorni prije nešto više od godinu dana najavili da će u sklopu projekta Svjetske banke modernizirati sedam prijelaza na području Istarske županije.

– Na jednom prijelazu u Pazinu postavljen je novi električni sustav podizanja i spuštanja rampi, jedino što na njega nisu postavili rampe, tako da se već tri mjeseca podižu i spuštaju samo metar duge metalne šipke na koje treba montirati rampe, a paralelno se još uvijek dižu i spuštaju postojeće rampe čiji je upravljački sustav ručni, još iz doba Austro-Ugarske, kada je pruga izgrađena, upozorio je Daus i zaključio da ne treba posebno naglašavati koja je to atrakcija dok čekaju da prođe vlak, a tek kada ga vide kako izgleda jer je to onaj s početka govora koji vozi gotovo 23 sata iz Zagreba do Pule i s kojim djeca kasne na nastavu.

Izvor IDS

Foto Aminess Novigrad kućni ljubimci pas pet friendly

NOVIGRAD: Svi Aminessovi objekti prijatelji kućnih ljubimaca

Foto Grad Poreč

Porečke gradske plaže spremne za sezonu kupanja