in

Istra u Saboru – Nemet: Osigurajte dostojanstvenu plaću pomoćnicima u nastavi

Foto IDS - Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru ukazala na problem s kojim se susreću pomoćnici ili asistenti u nastavi, odnosno stručni komunikacijski posrednici u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji unatoč tome što već više od 20 godina u Hrvatskoj postoji to zanimanje, još uvijek nemaju primjereno reguliran radno–pravni status.

Napomenula je da se radi o ljudima koji pružaju neposrednu potporu učeniku ili učenici s teškoćama u razvoju tijekom odgojno-obrazovnog procesa, ukratko, pomažu u provođenju inkluzivnog obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju.

U prošloj školskoj godini u hrvatskim školama bilo je između 5.700 i 6.000 djece koja su imala pomoćnike u nastavi, a pomoćnika i stručnih komunikacijskih savjetnika bilo je 5.400, ovome treba dodati kako je realan broj djece s opravdanom potrebom za pomoćnikom u nastavi u prošloj školskoj godini bio oko 10.000, gotovo dvostruko više od broja raspoloživih asistenata.

Istaknula je da je glavni i osnovni problem njihova potplaćenost i nesiguran radni status jer ugovore sklapaju samo na jednu nastavnu godinu, pa kad ona dođe do svojeg kraja, ne znaju  hoće li ili neće na jesen ponovo dobiti taj posao, stoga mnogi od njih u tim ljetnim mjesecima traže privremene poslove ili se prijavljuju na Zavod za zapošljavanje, čekajući jesen.

Isto tako, djeca s teškoćama u čijem obrazovanju pomoćnici sudjeluju, kao njihovi roditelji, žive u neizvjesnosti hoće li i u novoj školskoj godini dobiti istog asistenta, uz kojeg se dijete vezalo, što toj djeci puno znači. I tako ukrug, iz godine u godinu.

Drugi veliki problem je financiranje pomoćnika u nastavi jer nakon što Ministarstvo znanosti i obrazovanja novac namijenjen pomoćnicima u nastavi doznači osnivačima škola, a to su županije i gradovi, koji i isplaćuju plaće asistentima, više nema nikakvu odgovornost, što znači da ne kontrolira kako će ga i u kojem iznosu osnivači rasporediti.

Upozorila je da godinama imamo situaciju da su između pojedinih županija ili čak u pojedinim gradovima unutar iste županije, iznosi satnice, a time i plaća asistenata, potpuno neujednačeni. 

– Apeliram ovom prigodom na ministra Fuchsa da se posveti ovoj problematici, da joj pristupi s dužnom pažnjom, kako bi se uredio i regulirao radno-pravni status asistenata u nastavi, definirali konkretni uvjeti za zaposlenje, ali i da im se osigura dostojanstvena plaća za njihov rad, koji je za mnogu djecu i njihove roditelje od velike važnosti i puno im znači, zaključila je Nemet, objavio je IDS.

Foto Gradska knjižnica Poreč

PoZiCa u Poreču – Zbirka radova talentiranih učenika ispunila srca publike

grad poreč kalendar petra radolović

Odabrane fotografije za Kalendar Grada Poreča za 2024. Pogledajte ih sve