in

ISTRA U SABORU: Nemet pozvala žene da obave preventivni mamografski pregled

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet sudjelovala je u saborskoj raspravi o izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu te pohvalila rad pravobraniteljice i samo izvješće koje je vrlo opsežno i dobro pripremljeno te dobro oslikava stanje stvari u našem društvu. Pritom je iskoristila priliku i pozvala žene da obave preventivni mamografski pregled.

– Ono što posebno upada u oči jest veliki nesrazmjer i jaz u plaćama i mirovinama, kao jedan od velikih rodno-diskriminatornih problema koji se javljaju na tržištu rada. Analize, naime pokazuju kako žene imaju manju plaću od muških kolega u čak 16 od ukupno 19 područja djelatnosti, navela je zastupnica IDS-a.

Govoreći o samom izvješću Nemet je upitala hoće li ono postati temelj odnosno platforma za buduću dosljedniju primjenu Zakona o ravnopravnosti spolova i drugih antidiskriminacijskih propisa ili će nakon ove saborske rasprave i usvajanja ovo Izvješće zapravo ostati tek mrtvo slovo na papiru.

– Ovisi to naravno o interesu šire javnosti, o interesu i angažmanu svih nas koji možemo i moramo utjecati na formiranje javnih politika, prvenstveno o interesu državnih institucija na čelu s Vladom RH. A koliko su ta uključenost i interes izraženi na razini institucija državne vlasti možda dovoljno govori podatak kako je zadnja Nacionalna politika za ravnopravnost spolova bila donijeta za razdoblje od 2011. do 2015. godine, te trenutno u RH ne postoji aktualni strateški dokument koji se bavi ravnopravnošću spolova, istaknula je Nemet.

Na kraju svojeg obraćanja podsjetila je na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji je obilježen prekjučer, te naglasila važnost prevencije i pozvala sve žene da, vodeći brigu o svom zdravlju i svom životu, obave taj iznimno važan preventivni pregled.

– Ili kako to simpatično poručuje moto ovogodišnje akcije, kojom Klub žena liječenih od karcinoma dojke Gea iz Pule poziva žene da obave preventivni mamografski pregled, a koji kaže: „Ne, ću ben, hodi zajno!“.

– Kada su zdravlje i život u pitanju nema odgađanja, zaključila je Nemet.

Izvor Ured za odnose s javnošću IDS-a

Šestu godinu zaredom Istri titula najbolje maslinarske regije na svijetu

PRVI SLUČAJ U LABINU: Pripazite na novu vrstu računalne prijavare