in

Šestu godinu zaredom Istri titula najbolje maslinarske regije na svijetu

Ilustracija

Drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98. Također, 13 istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova

Istra je ponovno proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu prema u srijedu obznanjenim rezultatima jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021. Naime, čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia. Tu titulu Istra u kontinuitetu nosi već šest godina. Isto tako, drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98, a to su Mate, Ipša i Olea BB. Također, trinaest istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova.

Mlado ulje iz berbe 2020./OPG Igor Kocijančić/Foto Petra Radolović

Posebno je to važno s obzirom na to da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto. U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

– Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i šestu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 71 uvrštenih maslinara, a Toskana 43, kazao je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Dodao je i da je još važnija činjenica da na ocjenjivanje pristigne preko 1.000 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 71.

– Iako to znamo već dugi niz godina, mislim da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to šest godina zaredom. Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. U očekivanju da ćemo naredne godine doseći barem jednu ocjenu 99, vjerujem da je došlo vrijeme i da je šest godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu, zaključio je.

Istaknuo je i da ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre i Hrvatske kao gastronomske destinacije.

Flos Olei je međunarodni vodič posvećen ekstra djevičanskim maslinovim uljima, koja izrazito strogim kriterijima ocjenjuju vrsni stručnjaci-degustatori.

Kako navode iz Turističke zajednice Istarske županije, to je posebno važno s obzirom na to da se u publikaciji “Flos Olei 2021” nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države, te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih, s udjelom od čak 14 posto. 

Novi podaci Nacionalnog stožera: Potvrđeno 457 novih slučajeva, preminule tri osobe!

Ako idete u Italiju pazite – Kazne za nenošenje maske sežu do 1.000 eura!