in

Istra u Saboru – Nemet: Turizam treba pomoć države i novu strategiju

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet za saborskom je govornicom danas izrazila zadovoljstvo što je  turistička sezona, unatoč pandemiji i velikoj neizvjesnosti, bila neočekivano uspješna, a prema najavama mogla bi se još i produžiti. Istaknula je da je Istra opet bila među najuspješnijim regijama i da tome svakako doprinosi odgovornost i spremnost istarskih građana.

Nemet se posebno zahvalila svim turističkim djelatnicima i svima ostalima koji su iznijeli tešku i zahtjevnu sezonu, prilagođavajući se svakodnevnim izazovima i problemima, što nije nimalo lako. S druge strane, pojasnila je da turistički sektor treba itekako podršku države budući da njihovi prihodi čine 20% hrvatskog BDP-a te da se već iduće godine vraćaju našim konkurentnim tržištima, koji su možda ove godine bili prisutni u manjoj mjeri, pa će samim time konkurencija biti zahtjevnija i teža.

-Istaknut ću i problem velikog fiskalnog i parafiskalnog opterećenja koju hrvatsku turističku branšu godinama stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju iz drugih turističkih zemalja. Neću odustati od inzistiranja da se hrvatski turizam rastereti velikog broja fiskalnog i parafiskalnog nameta i stoga apeliram na Vladu, premijera Plenkovića, ministra Marića i ministricu Brnjac da shvate potrebu, da pokažu razumijevanju i dobru volju i da naprave konkretne korake, naglašava Nemet.

Za kraj je dodala da je nova strategija razvoja turizma već predugo u izradi i da je konačno vrijeme da se privede kraju kako bi se definirali novi pravci i okviri razvoja turizma. Zastupnica smatra da se treba fokusirati na održivi turizam i redefiniranje turističke ponude, uz suglasnost svih ključnih dionika, i ono najvažnije, da se ne dobije dokument koji je zvučno napisan, već da se dobije realna i strateška platforma kako bi se hrvatski turizam razvijao i rastao u idućim godinama, priopćio je IDS.

Muškarac u dva navrata pokrao kuću 71-godišnjaka

NOVIGRAD: Eko akcija u organizaciji SRK-a Erik Radin