in

ISTRA U SABORU: Zaustavimo divlju gradnju

Tulio Demetlika/Foto IDS

Saborski zastupnik IDS-a, Tulio Demetlika, danas je u Saboru govorio o problemu bespravne gradnje i neučinkovitosti građevinske inspekcije da takvu gradnju spriječi, priopćio je ured za odnose s javnošću te stranke.

– Bespravna gradnja u Istri, ali ne samo u Istri, buja. Gradi se na poljoprivrednom zemljištu, gradi se izvan granica građevinskog zemljišta, kao i na visoko vrijednom zemljištu, a takvom se gradnjom, nažalost, svakim danom sve više devastira prostor i ugrožava prirodna, graditeljska i kulturna baština lokalnih sredina, istaknuo je Demetlika.

Naveo je kako je problem i građevinska inspekcija koja se nije pokazala učinkovita u sprječavanju bespravne gradnje.  

– Mi u IDS-u smatramo da je potrebno ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi. Naravno, uz prijenos ovlasti, potrebno im je osigurati financijska sredstva u razmjernim iznosima u kojima je država do sada financirala rad građevinske inspekcije na području pojedine županije, kazao je Demetlika te dodao da bi se na takav način sigurno puno kvalitetnije i bolje kontroliralo stanje na terenu i spriječilo širenje bespravne gradnje.

Istaknuo je da je upravo iz tog razloga, na nivou Istarske županije u koordinaciji svih gradonačelnika, upućen zahtjev prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja da pripremi i pošalje u saborsku proceduru odgovarajuće izmjene i dopune Zakona o građevinskoj inspekciji, kojima bi se omogućilo ustrojavanje gradskih građevinskih inspekcijskih službi.

Podsjetio je da je 2008. godine Zakon o gradnji definirao da upravo gradovi i županije mogu izdavati građevinske dozvole te kako je prije takve odredbe u Istri bilo neriješeno na tisuće predmeta, a nakon što se taj postupak prepustio gradovima i županiji, svi predmeti su vrlo brzo bili riješeni. Dodao je kako nam upravo to treba biti primjer dobre prakse.

-Uvođenje Državnog inspektorata koji objedinjava 17 inspekcija još je jedan primjer centralizacije sustava. Očito je da država još uvijek nema povjerenja u lokalnu i regionalnu upravu i smatra je nesposobnom ili želi uspostaviti sustav potpune centralizirane kontrole čime se otvara mogućnost dodatne represije i kažnjavanja „nepodobnih“, što nas ne bi iznenadilo od ove HDZ-ove Vlade, zaključio je saborski zastupnik IDS-a.

SUSRET ZBOROVA U ISTARSKOJ SABORNICI: Zbor Joakim Rakovac 12. travnja slavi 40. ROĐENDAN

SLIKE ROVINJA OBILAZE SVIJET ZAHVALJUJUĆI POZNATIM GLUMCIMA: Salma Hayek fotkala se s crkvom Sv. Eufemije u pozadini