in

Ivan Jeromela: Gračišće spremno za smjenu generacija

-Na ovaj sam se korak odlučio jer smatram da su zajednici korisne promjene. Okupili smo se i odvažili ovaj korak iz potrebe da unesemo dašak promjena, da neka nova lica doprinesu zajednici, na dobrobit sumještana. Prepoznajemo dosadašnja ostvarenja trenutnog vodstva Općine, ali nakon 20 godina možda je stiglo vrijeme da nove generacije dobiju svoju priliku i nastave s uspješnim upravljanjem, rekao je nezavisni kandidat za načelnika Općine Gračišće Ivan Jeromela, ujedno i nositelj nezavisne liste za Općinsko vijeće.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:
Zajedno radimo za napredak, napredak u životima sumještana, u gospodarstvu, u turizmu i školstvu. Tim liste birača za vijeće općine Gračišće, čine mladi, obrazovani i sposobni ljudi, a to su: Danijel Zović, Ivica Pužar, Ana Milanović, Kristina Mijandrušić Ladavac, Vanessa Šujević, Barbara Brljafa, Jelena Pužar i Matej Brozan.
Nitko nije veći Gračišćan od drugoga, svi zaslužujemo jednaku priliku. Ničim opterećeni spremno prihvaćamo ovaj izazov i jedini nam je cilj razvoj i prosperitet naše općine koja do sad nije dobila svoju drugu priliku. Općina Gračišće ima značajan potencijal, a kad nam bude povjeren zadatak da njome upravljamo, siguran sam da ćemo to raditi profesionalno i proaktivno. Imamo jako puno ideja koje ćemo predstaviti, imamo volje i znanja da sve ono što smo u svom programu zamislili i ostvarimo.
Okupili smo stručne ljude, pune elana i koji su spremni uhvatiti se u koštac sa svim izazovima koji nas čekaju u poboljšanju života i poslovanja na Gračašćini.
Ideja djelovanja nezavisne liste je nastavak i dovršetak započetih projekata na području općine, ali i zaokret prema zajedničkom načinu njihove provedbe. U sljedeće četiri godine cilj nam je omogućiti lako dostupno i pravovremeno obavještavanje građana o svim mogućnostima, pravima i uslugama koje općina pruža. Koristit ćemo nove, digitalne kanale koji će omogućiti neposredno sudjelovanje i uvid u odluke općinskog vijeća i načelnika. U skladu s tim, radit ćemo na razvoju širokopojasne infrastrukture.
Radi olakšavanja ostvarivanja prava na usluge općine uspostaviti ćemo digitalne platforme, kao npr. elektroničko podnošenje zahtjeva za ostvarenje prava na naknadu za novorođenče  te kanale za informiranje građana.
Kao poticaj turističkoj promidžbi izradit ćemo digitalnu, interaktivnu turističku kartu turističkih
sadržaja Gračašćine te ojačati prepoznatljivost općine putem društvenih medija. Poticat ćemo održivi turizam kao strateške djelatnosti, a posebno nakon pretrpljenih gubitaka uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Razvojem turizma potaknut ćemo i razvoj drugih djelatnosti, a najviše će to utjecati na poljoprivredu.
Na području demografije i mladih, namjeravamo provoditi mjere koje će mladim obiteljima olakšati planiranje obitelji; provodit ćemo brzu i ažurnu isplatu uvećane naknade za novorođenče, te ćemo, za roditelje čije dijete ne ostvari pravo na vrtić, sufinancirati tete čuvalice i sukladno potrebama, sufinancirati produženi boravak. Poticat ćemo volonterske aktivnosti u području edukacije djece i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena. Nastavit ćemo sa stipendiranjem učenika i osiguravanjem školskih aktivnosti.
Kako bi mlade obitelji lakše izgradile svoj dom, smanjit ćemo komunalni doprinos, koji je najviši u središnjoj Istri, te izmijeniti prostorni plan na način da građevinsko zemljište bude pravednije raspodijeljeno kako bi se na taj način svim zainteresiranim građanima omogućila gradnja. U naseljima postoje velike površine dugotrajno neizgrađenog građevinskog zemljišta pa namjeravamo provesti mjere kojima će takve situacije biti uravnotežene s potrebama građana. Planiramo uvođenje geoinformacijskih sustava kako bi poboljšali dostupnost prostorno-planske dokumentacije.
Bez obzira na to što Općina Gračišće nije nadležna za izdavanje građevinskih i ostalih dozvola na svojem području, svojim ćemo sumještanima, a posebno poduzetnicima zainteresiranima za ulaganja na području općine pružati tehničku pomoć i savjetovanje u postupku ishođenja potrebnih dozvola.
S obzirom na velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) potpomagat ćemo njihov razvoj, modernizaciju i unaprjeđenje proizvodnje i poslovanja. Od ukupno 115 OPG-ova na području općine Gračišće, najviše ih je na području Mandalenčići i Gračišća (sveukupno 45). Nositelja OPG-a mlađih od 41 godine ima samo 17 – s obzirom na tu činjenicu potpomagat ćemo prijave na natječaje namijenjene mladim poljoprivrednicima.
Za umirovljenike s malim primanjima planiramo oslobađanje od određenih komunalnih nameta, a s ciljem stvaranja jače zajednice i poticanja međugeneracijske solidarnosti, organizirat ćemo akcije pomoći kada je to potrebno (npr. donacije ogrjevnog drva, dar za Božić i Uskrs, posjet mještanima koji žive sami). Projekte usmjerene protiv siromaštva i socijalne isključenosti moguće je financirati iz Europskog socijalnog fonda.
Kao najvažniju točku jačanja sudjelovanja svih građana u životu i odlučivanju općine, ističemo ponovnu uspostavu mjesnih odbora. Mjesni odbori će funkcionirati kao spona između građana svih dijelova općine i općinskog vijeća na čelu s načelnikom. Cilj suradnje je izravna komunikacija, iznošenje potreba i problema te suradnja u njihovom rješavanju.

Mjesni odbori će izravno odlučivati o utrošku ukupno 200.000,00 kuna godišnje, iznosu godišnje plaće načelnika koji će se preusmjeriti u mjesne odbore. Svaki mjesni odbor daje prijedloge o potrebnim intervencijama, a o provedbi promjena odlučivat će se zajednički, stoga se zalažemo za suradnju i zajedničko donošenje odluka kao temelje suživota u našoj zajednici.

Inače, dugogodišnji IDS-ov načelnik Ivan Mijandrušić pokušat će na ovim izborima osvojiti šesti uzastopni mandat, a osim Jeromele za načelnika se kandidirao SDP-ovac Ivan Vojsković, inače zaposlenik pazinskog Kamena. Jeromela je također zaposlen u Pazinu – u gradskoj tvrtki Usluga odvodnja. Osim ove trojice koji su nositelji svojih lista na izborima za Vijeće mještani će moći birati i Zelene čiju listu predvodi Zvonimir Štrucelj.

U Poreču obilježen Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom

POREČ obilježava Svjetski dan kretanja predstavljanjem novih sprava za vježbanje na plaži na Materadi