in

POREČ obilježava Svjetski dan kretanja predstavljanjem novih sprava za vježbanje na plaži na Materadi

Svjetski dan kretanja za zdravlje (Move for Health Day) obilježava se svake godine 10. svibnja na inicijativu Svjetske zdravstvene  organizacije (WHO). Obilježava se od 2003. godine s ciljem podizanja javne svijesti o koristima tjelesne aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti, kao što su osteoporoza – metabolična bolest kostiju – karakterizira progresivan gubitak koštane mase, bolesti srca i krvnih žila – vodeći uzrok umiranja i bolničkog liječenja (uzročnici su pušenje, prekomjerna tjelesna težina i debljina, nezdrava prehrana, manjak tjelesne aktivnosti) i prevencija raznih oblika raka.

U Hrvatskoj se „Svjetski dan kretanja za zdravlje“ provodi kroz nacionalni program „Živjeti zdravo“ čiji su ciljevi :

1. osvijestiti građane o potrebi očuvanja zdravlja

2. potaknuti građane na mijenjanje promjenjivih loših životnih navika

3. smanjiti obolijevanje od kroničnih nezaraznih bolesti

4. porast udjela zdravih građana u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske.

U Poreču će se povodom tog dana u ponedjeljak 10.05. predstaviti sprave koje su donirane u sklopu Nacionalnog projekta „Živjeti zdravo – Volonteri u parku”, a postavljena su na gradskoj plaži Sv. Martin (Materada).

Nacionalni program „Živjeti zdravo“ – Volonteri u parku provodi se u Poreču od 2019. godine u suradnji sa Upravnim odijelom za društvene aktivnosti Grada Poreča, Zdravim gradom Poreč i Udrugom kineziologa Poreč, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Ivan Jeromela: Gračišće spremno za smjenu generacija

VRSAR: Stolnotenisačice upisale niz novih pobjeda