in

Iz EU parlamenta – Flego: Razvoj turizma mora ići u korak s novim ‘Zelenim sporazumom’

„Turizam čini 10% europskog BDP-a, što je samo u prošloj godini iznosilo 1880 milijardi eura, a zapošljava preko 26 milijuna ljudi u EU. Vidimo, dakle, da turizam ima itekako važnu ulogu u europskom gospodarstvu, ne samo u smislu gospodarskog rasta, već i kao doprinos zapošljavanju, regionalnom razvoju te prepoznatljivosti destinacije“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego na današnjoj raspravi o turizmu u Bruxellesu.

Naime, kao član Odbora za promet i turizam (TRAN), Flego se u raspravi osvrnuo na izazove europskog turizma kazavši da je „turizam ovisan o mnogo čimbenika i utjecaja drugih politika, od prometa do zaštite okoliša, i upravo je zato važno osigurati koordinaciju turizma na europskoj razini“.

– Europa je sa 713 milijuna međunarodnih dolazaka u 2018. najpoželjnija svjetska destinacija, to je gotovo polovica svih međunarodnih dolazaka na svjetskoj razini zabilježenih u toj godini. Turizam donosi ogromnu dobit europskom gospodarstvu i zato smatram da EU mora povećati sredstva za turizam. Tako bismo osigurali bolje prometno povezivanje, pojačali vidljivost, osigurali bolju suradnju europskih zemalja i regija te učinili Europu najsigurnijom svjetskom destinacijom, kazao je Flego.

Zastupnik IDS-s u EP-u smatra i da „razvoj turizma mora ići ukorak s novim „Zelenim sporazumom“ te da je Europu potrebno brendirati u skladu s tim. Time bismo, kako je naveo Flego, riješili i ključne probleme nekontroliranog rasta određenih destinacija te stihijski razvoj turizma u Europi.

– Ne smijemo zanemariti opasnost nekontroliranog turizma, tzv. overtourisma, što je realan rizik za destinacije diljem svijeta. Mnogo je primjera, nažalost, gdje su kulturna i prirodna dobra mjesta i zajednice ugroženi ili gdje cijene života i nekretnina rapidno rastu. Nekontrolirani prekomjerni turizam negativna je posljedica rapidnog rasta turističkog sektora koju nipošto ne smijemo uzimati zdravo za gotovo.

Na kraju, Flego je naglasio da bi sektor turizma u EU svakako trebao imati svog povjerenika, priopćeno je iz njegova ureda.

– Sektor koji čini ukupno 10% europskog BDP-a zaslužuje svog povjerenika! Bez povjerenika ili tijela unutar Komisije koje je zaduženo isključivo za sektor turizma, ne može biti jasne koordinacije na europskoj razini.  Time dovodimo u pitanje moguće ostvarenje ciljeva o smanjenju emisija CO2, kao i dekarbonizaciju ovog sektora. Turizam u svim zemljama ostvaruje značajne razine zagađenja te troši znatne resurse, kazao je Flego te zaključio da je „turizam Europi previše važan da bismo ga ostavili po strani“.

Bez vode 25. rujna dijelovi Poreča

FUNTANA: Za novo dječje igralište u Lahima općina dobila gotovo 150 tisuća bespovratnih kuna