in

IZ FONDA ZA OPORAVAK 10 MILIJARDI: Dvostruko više EU novca za Hrvatsku koja se mora maknuti sa začelja

„Nakon raznih prozivki, kako opravdanih tako i neopravdanih, EU je zaigrala na kartu gospodarstva, gdje ima itekako značajan utjecaj i jučer predstavila najveći proračun u europskoj povijesti. To je proračun za otvorenu, zelenu i digitaliziranu Europu – za Europu solidarnosti pogođenu koronavirusom“, poručio je iz Bruxellesa zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego istaknuvši: „Krizni instrument oporavka za buduće generacije težak 750 milijardi eura, sa zadatkom ponovnog pokretanja europskog gospodarstva i mobilizacije investicija“.

Valter Flego

 – Situacije bez presedana poput ove globalne pandemije zahtijevaju najvišu moguću razinu europske odgovornosti, zato ne smijemo tjerati države članice pogođene krizom da biraju između spašavanja gospodarstva i ulaganja u budućnost. Green Deal, Digitalna Europa i socijalna kohezija moraju biti sastavni dijelovi otporne europske ekonomije. Potez je sada na europskim članicama koje moraju apsorbirati EU sredstva, pametno ih usmjeriti u strateški bitne sektore te istraživanje i razvoj.

– Za usvajanje Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. potrebna je suglasnost Vijeća, odnosno država članica, kao i Europskog parlamenta. Hrvatska ovakvim prijedlogom iz Fonda za oporavak dobiva gotovo 10 milijardi eura – preko 7 milijardi bespovratnih sredstava te 2,6 milijardi eura zajmova – dok će iz novog sedmogodišnjeg proračuna i dalje povlačiti sredstva iz uobičajenih EU fondova, pojasnio je Flego te naglasio:

– Ovo je nova i ogromna šansa za Hrvatsku koja se do sada pokazala nedovoljno spremnom u povlačenju EU sredstava. Imat ćemo gotovo dvostruko više europskog novca nego do sada. I Hrvatska si jednostavno ne smije dozvoliti da bude na začelju Unije kad su EU fondovi u pitanju.  Potrebni su nam veliki „game changer“ projekti, kao i depolitizacija EU fondova. Mora se znati gdje je mjesto politici, a gdje nije.

Odluke koje Europa danas napravi definirat će europski put za narednih 10 pa i 20 godina, a potezima koje Hrvatska napravi možemo izbjeći gospodarski kolaps i reprizu scenarija velike ekonomske krize prošloga desetljeća, prenijeli su riječi Flega iz njegova ureda.

VITAMINI ČEKAJU – I ovu nedjelju Kaldirski plac od fruti

Dobre vijesti iz Trsta: Nema više oboljelih od Covida-19 u teškom stanju u bolnici Cattinara