in

Izbori u općinama: HDZ dobio drugog načelnika, IDS izgubio Gračišće, Brtoniglu i Oprtalj

Marko Lakošeljac - novi načelnik Karojbe

Drugi krug lokalnih izbora u Istri donio je danas niz novosti. Osim što je IDS nakon tri desetljeća izgubio Pulu, Buzet i Pazin, ostao je i bez načelničkih funkcija u Gračišću, Brtonigli i Oprtlju. Ono što je također vrlo zanimljivo jest da HDZ ima prvi put u novijoj istarskoj povijesti čak dva načelnika – Supetarca Marija Bratulića i od danas Marka Lakošeljca koji je upravo postao načelnik Karojbe. S 497 glasova bio je bolji od protukandidata – nezavisnog dosadašnjeg načelnika Alena Rosića koji je osvojio 290 glasova.

IDS je izgubio u Brtonigli gdje ne nezavisni Neš Sinožić s 484 glasa bio bolji od Ezija Barnabe koji je dobio 280 glasova.

Dugogodišnji načelnik Gračišća, IDS-ovac Ivan Mijandrušić, osvojio je 172 glasa, dok je njegov mladi protukandidat – nezavisni Ivan Jeromela pobijedio s 374 glasova.

IDS je ostao bez načelničke funkcije i u Oprtlju gdje je nezavisni Leo Bazjak s 307 glasova bio bolji od Sebastijana Bančića koji je dobio 202 glasa.

Interesantno je da su i Medulinci odabrali promjenu – umjesto dosadašnjeg nezavisnog Gorana Buića koji je dobio 1.455 glasova načelnik će biti nezavisni Ivan Kirac s osvojenih 1.968 glasova.

Barban ostaje IDS-ov – Dalibor Paus je sa 676 glasova bio bolji od SDP-ovca Nina Rojnića koji je dobio 477 glasova.

Kršanski načelnik bit će nezavisni Roman Carić koji je s 928 glasova bolji od nezavisnog Valdija Runka kojemu su birači dali 429 glasova.

Danas je IDS, k tome, izgubio i Pulu, Buzet i Pazin, a dobio funkciju istarskog župana. Dosadašnji gradonačelnik Pule Boris Miltić bit će iduće četiri godine župan.

U prvome krugu lokalnih izbora IDS je pobijedio u gradovima Novigrad, Labin, Rovinj, Buje i Poreč, a izgubio u Vodnjanu gdje je gradonačelnik postao nezavisni Edi Pastrovicchio.

Imamo župana: Miletić za 54 glasa bolji od Ferića

TAR: Nove marende u DeguStazioneu – nema više dostave