in

Katarina Nemet: Parcelacija poljoprivrednog zemljišta kao početak bespravne gradnje

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet danas je u Saboru sudjelovala u raspravi o stanju u prostoru Republike Hrvatske za razdoblje 2013.-2019.  gdje je još jednom upozorila o problemu bespravne gradnje koji je i dalje prisutan, iako je legalizacija provedena te se očekivalo da će i problem biti riješen.

-Iz dana u dan svjedočimo novim primjerima nepoštivanja prostornih planova od strane onih koji grade mimo svih pravila na poljoprivrednom zemljištu, šumskom zemljištu, uz samu morsku obalu, kao da se hrvatski zakoni na njih uopće ne primjenjuju, osvrnula se Nemet. Gradovi i općine nemaju zakonske alate da interveniraju dok država, koja to može spriječiti, nije u dovoljnoj mjeri zainteresirana za rješavanje tog problema. Stanje u prostoru je u Hrvatskoj dosta kaotično što je porazno za zemlju koja je već skoro 8 godina članica EU.

-IDS stalno upozorava na ovu problematiku kroz brojne inicijative i apele na razini lokalne samouprave a i tokom saborskih rasprava budući da će ovo imati iznimno štetne posljedice na okoliš, prirodu i gospodarstvo jer se bespravnom gradnjom uništavaju poljoprivredna zemljišta, šume i priobalje. Nemet naglašava da su poljoprivredno i šumsko zemljište proglašeni dobrom od interesa za Republiku Hrvatsku te imaju posebnu zaštitu no nažalost to je samo na papiru jer konkretni potezi izostaju. 

Zastupnica Nemet je istaknula da je nevjerojatno koliko daleko bespravni graditelji mogu ići u ignoriranju i izigravanju zakona i prostornih planova kad je u pitanju parcelacija poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Naime, na terenu se događaju parcelacije izvan građevinskog područja, poljoprivrednog i šumskog zemljišta koje se provode protivno svim prostorno planskim namjenama zemljišta utvrđenim prostorima planovima gradova i općina.  Kao najnoviji primjer navodimo parcelacijski elaborat na području grada Rovinja gdje je katastarska čestica rasparcelirana tj. usitnjena na 54 nove katastarske čestice. Postavlja se pitanje zašto bi netko poljoprivredno zemljište ili šumu usitnio na 54 čestice? Sigurno ne zbog efikasnije obrade zemljišta ili gospodarenja šumom nego zato što bi sutra na tim parcelama mogla početi bespravna gradnja.

Za kraj je zastupnica IDS-a apelirala na ministarstva poljoprivrede, ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva i Državnu geodetsku upravu da nađu način kako bi se ovakve parcelacije onemogućile te se nada da ova problematika neće više prolaziti ispod radara državnih institucija. 

Ilustracija - Foto MUP

Istarska policija: Svaki drugi vozač prekoračio brzinu

Policija objavila uzrok požara u konobi i pomoćnim objektima