in

Lerotić: Podravka u Umagu još nije počela gradnju otkupnog centra, iako je obećala

Ilustracija - Foto Ralph za Pixabay

Nezavisni zastupnik Marin Lerotić poslao je priopćenje za medije o neostvarenim projektima Podravke u Umagu, koje prenosimo u cijelosti:

“Još 2021. godine počeli su se nazirati problemi u komunikacije između Podravke i istarskih  poljoprivrednika. Do danas, od strane Podravke i njezinog sramotnog pristupa ništa se nije  promijenilo. U međuvremenu predložio sam raspravu na Saborskom odboru za poljoprivredu o  budućnosti proizvodnje istarskog pomidora na koji se Podravka unatoč pozivu da prisustvuju  sjednice nije odazvala, odnosno nisu imali potrebu poslati svog predstavnika da odgovori na bitna  pitanja, a koja se tiču budućnosti istarskog pomidora i suradnje Podravke s istarskim  poljoprivrednicima.  

MArin Lerotić - Foto IDS
Marin Lerotić – Foto IDS

Od 2021. godine do danas Podravka je zatvorila tvornicu za preradu pomidora u Umagu koja je  radila od 1969. godine, a na mjesto tvornice planira se graditi hotel. Podravka, umjesto brige za  poljoprivredu i poljoprivrednike očito ima neke druge planove. Također, Podravka je u dopisu  saborskom odboru za poljoprivredu, osim hvalospjeva na svoj račun najavila i izgradnju otkupne  stanice u Istri koja će, po njihovim riječima biti dovršena u proljeće 2024. godine.  

Izgradnja otkupne stanice u Istri ne da nije dovršena, već nije ni započela, a proljeće kuca na vrata.  Podravka je najavljivala kao primarni cilj znatan porast otkupa pomidora od istarskih proizvođača.  Zatvaranje tvornice, a potom i nerealizirana izgradnja otkupne stanice u Umagu dovodi u pitanje  vjerodostojnost tih najava i pokazuje jasnu nebrigu o poljoprivredi i poljoprivrednicima u Istri.  Nevjerojatno je da jedno od najjačih hrvatskih poduzeća stavlja fokus na turizam, a ne na  proizvodnju kao svoju primarnu djelatnost dok državu koja u vlasništvu Podravke sudjeluje s 25%  također nije briga iako se ta ista država kune u važnost poljoprivrede i zaštitu interesa  poljoprivrednika. 

Zar će doista biti dovedena u pitanje proizvodnja određene poljoprivredne kulture u Istri? Istarski  poljoprivrednici nisu zaslužili ovako sramotan tretman od strane Podravke.  

S obzirom na sve navedeno moramo li se u bliskoj budućnosti zapitati i što će se događati sa  Podravkinom tvornicom Mirna u Rovinju. Naime upravo prije nekoliko godina Podravka je provela  istiskivanje malih dioničara iz svoje tvrtke Mirna d.d. Rovinj kako bi stekla 100% vlasništvo nad  istom. Tvornica Mirna u Rovinju već nekoliko godina poslovala je s pozamašnim gubitkom i već  se spominjala mogućnost i bojazan kako bi Podravka mogla prodati izuzetno vrijedne nekretnine  u Rovinju i preseliti tvornicu na neku drugu lokaciju. Ne treba sumnjati, kao i na primjeru Umaga  da bi se nova tvornica mogla graditi van granica Istarske županije. Stoga se postavlja logično  pitanje, je li sljedeća na redu tvornica Mirna koja je osnovana daleke 1877. godine? 

Takav scenarij od strane Podravke ne bi nas trebao iznenaditi s obzirom na sve viđeno do sada.  Sve što se događa u proteklom razdoblju neodoljivo podsjeća na Umaški scenarij pa pozivam i  Vladu da s obzirom na veliki udio u vlasništvu Podravke počne sudjelovati u procesima koji se  događaju i pošalje jasnu poruku da im je stalo do zaštite istarske poljoprivrede i proizvodnje. 

Foto OŠ Tar-Vabriga

SLOŽNO „NE“ NASILJU – Dan ružičastih majica u OŠ Tar-Vabriga

Foto Manuel Paljuh - Promohotel 2024.

Otvoren Promohotel: Poreč okuplja tisuće turističkih djelatnika iz cijele Europe