in

Miletić u Saboru: Kazne za bespravne graditelje su smiješne

Boris Miletić - Foto Istarska županija

U Hrvatskom Saboru danas je održana zajednička tematska sjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Hrvatskoga sabora na temu „Pojava bespravne gradnje i njezine posljedice na održivo korištenje prostora i zaštitu okoliša“, na kojoj je sudjelovao i istarski župan Boris Miletić.

Obraćajući se prisutnima, župan Miletić je postavio pitanje zašto se u Hrvatskoj bespravno gradi, a ne gradi se u Austriji ili Njemačkoj.

„Zato jer kod nas očito sustav ne funkcionira. Mislim da se tome može stati na kraj ako ima političke volje. Znam da treba uskladiti brojne zakone, međutim može se donijeti i poseban zakon, tzv. „Lex specialis“, koji će biti nadređen ostalom zakonodavnom okviru i treba, prije svega, propisati drakonske kazne“, naglasio je župan koji se potom osvrnuo na podatke koji su ranije izneseni, a kažu da je temeljem 3 tisuće prijava bespravne gradnje u državni proračun uplaćeno 24 milijuna kuna.

„To je nekih 8 tisuća kuna po prijavi. Za bespravnu gradnju i napad na prostor to je, oprostite, smiješan iznos. Držim da bi te kazne trebale biti puno, puno veće. Držim da bi definitivno kaznenu odgovornost trebalo provoditi pa kad netko završi u zatvoru, onda će se možda onaj drugi pitati hoće li bespravno graditi i, u konačnici, ako netko bespravno gradi, a nema novaca, neka mu se ta imovina oduzme i neka vlasništvo pripadne ili jedinci lokalne samouprave ili državi“, nastavio je istarski župan, koji smatra da je tema ovlasti po tom pitanju jako bitna.

„Sigurno da svaka općina ili grad može najbolje štiti svoj prostor jer, u konačnici, općine i gradovi i donose prostorne planove, izdaju akte o gradnji i uporabne dozvole, stoga držim da bi njima trebalo prepustiti nadležnosti građevinske inspekcije. Imamo nedavni primjer prepuštanja poslova nekadašnjeg Ureda državne uprave županijama i vidimo da stvari funkcioniraju. Na taj način bi se, prije svega, moglo zaustaviti ovo divljanje i bujanje bespravne gradnje. Nemali broj bespravnih graditelja su stranci, koji se sigurno kod kuće ne bi usudili ilegalno graditi. Mi idemo nabaviti nove avione za milijardu eura da bi štitili svoj zračni prostor, a s druge strane napad na prostor nam se događa u dvorištu i ne reagiramo“, zaključio je župan Miletić, kojeg je zanimalo koliko bespravno sagrađenih objekata, temeljem spomenutih 3000 rješenja o bespravnoj gradnji, u protekle tri godine, porušeno. Kako je odgovoreno, porušeno je 761 objekt.

Predsjednica Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić uputila je zahvalu stručnim službama Istarske županije na dostavi „uistinu konkretnih prijedloga“. Naime, koncem studenog prošle godine, Istarska županija je uputila dopis Hrvatskom Saboru u kojem se osvrnula na pojavu bespravne gradnje i njezine posljedice na održivo korištenje prostora i zaštitu okoliša, iznijevši niz prijedloga u domeni prostornog planiranja, upravljanja pomorskim dobrom i zaštite okoliša i prirode.

Izvor Istarska županija  – KABINET ŽUPANA

katarina nemet sabor ids

Nemet: Svaki propust u odgoju djece može se negativno odraziti na njihovo odrastanje

Ilustracija Pixabay voda špina

Bez vode 28. travnja dio Poreča i Vabrige