in

Nemet: Svaki propust u odgoju djece može se negativno odraziti na njihovo odrastanje

Foto IDS

Danas je u Hrvatskom Saboru u raspravi o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama o predškolskom odgoju i obrazovanju, sudjelovala i zastupnica IDS-a Katarina Nemet.

Zakon je izazvao ogromni interes struke i javnosti, a time i negodovanje i zabrinutost te su se stoga ujedinili brojni sindikati, udruge, odgojitelji, roditelji i znanost. Najveća zabrinutost bila je mogućnost stavljanje izvan snage Državnog pedagoškog standarda o minimalnom broju djece po skupini, što bi za posljedicu imalo povećanje broja djece po skupinama, a što je očekivano, izazvalo brojne oštre reakcije.

– Vrtićka dob je ključna za otkrivanje djetetovih potreba i potencijala, pa bi se svaki propust mogao negativno odraziti na odgoj djece, kazala je Nemet te dodala kako se nikako ne smije narušiti kvaliteta predškolskog odgoja i obrazovanja.

Zastupnica napominje kako uskoro kreću upisi u vrtiće i jaslice za 2022./2023. godinu, što većini roditelja predstavlja izuzetan stres jer ne znaju hoće li uopće dobiti mjesto za svoje dijete, odnosno djecu, iako udovoljavaju svim uvjetima. U većini vrtića kapaciteti su popunjeni, a odgojitelji preopterećeni. Ono što je jako tužno za svako dijete je to da vrtić nikako ne bi smio postati „čuvaonica“, već bi to trebalo biti odgojno-obrazovna ustanova, što znači da bi se odgajatelji morali posvetiti svakom djetetu na odgovarajući način, u skladu s njegovim potrebama.

– Ističući da struka vidi problem i u mogućnosti zapošljavanja učitelja primarnog obrazovanja na radnom mjestu odgojitelja kako bi se tako nadomjestio nedostatak stručnog kadra, velika je razlika između ova dva radna mjesta, između ova dva studija, zato što odgojitelji nakon studija moraju dvanaest mjeseci biti pripravnici, položiti stručni ispit, dok bi učitelj uz brzu prekvalifikaciju stekao zvanje odgojitelja. Ovo je brzinsko rješenje, a glavni problem se i dalje dublje gura pod tepih. Struka također ističe kako je odnos zakonskog prijedloga prema djeci s teškoćama u razvoju upitan jer i dalje ostaje određena mogućnost da se djetetu kojem je to potrebno osigura pomoćnik. Nisu specificirane kompetencije koje mora imati ta osoba, ne navodi se radni status niti konkretne zadaće tih osoba, napominje Nemet.

Posebno je naglasila kako država mora naći sredstva u proračunu kako bi zajedno s jedinicama lokalne samouprave provela ovaj Zakon. Na kraju, apelirala je na ministra Fuchsa da posluša argumente struke i nađe način kako djeca ne bi ispaštala, priopćeno je iz IDS-a.

Foto OŠ Tar-Vabriga

TARSKI UČENICI opet u finalu natjecanja “IZZI Kvizzi”

Boris Miletić - Foto Istarska županija

Miletić u Saboru: Kazne za bespravne graditelje su smiješne