in

MLADEN GRGETA: Zašto sam prešao u HDZ – Evo što će to donijeti Funtani

Mladen Grgeta

Poprilično iznenađenje izazvala je ovotjedna vijest da je nezavisni načelnik Funtane Mladen Grgeta prešao u HDZ. Time ova stranka, prvi put otkad postoji, u Istri ima vlast u čak tri općine – Sv. Petru u Šumi, te od ove godine i u Karojbi i Funtani koja je jedna od najbogatijih malih općina u cijeloj državi.

Nezavisna lista “Glas za Funtanu”

Grgeti je ovo treći mandat po redu, a izabran je kao kandidat Nezavisne liste grupe građana ”Glas za Funtanu”. Na svibanjskim lokalnim izborima osvojio je gotovo 73 posto glasova birača i time uvjerljivo pobijedio svog protukandidata. Mnogi su u ponedjeljak nakon objave nove akvizicije istarskog HDZ-a komentirali da je to prevara birača, ali Grgeta smatra da to nije točno.

Njega su na izborima podržali pripadnici svih opcija, a on sam nikad nije gledao tko je u kojoj stranci, nego s kime se može surađivati. Ističe da je on jedini prešao u HDZ, a članovi njegove Nezavisne liste „Glas za Funtanu“ nisu. To je lista koja djeluje otkad općina postoji i tako će vjerojatno i ostati.

– Funtana je malo mjesto, svi se poznajemo. Možda će netko i zamjeriti, ali dok imamo većinu nema problema. Mi smo u Istri za probleme znali kriviti ”one iz Zagreba”, ali trebamo surađivati. Sada su bolji odnosi i mislim da možemo samo prosperirati, kazao je Grgeta.

Uostalom, HDZ je u Funtani već bio na vlasti, tako da to u ovom mjestu i nije nešto novo. K tome, valja dodati i to da je u prijašnjim mandatima njegova nezavisna lista bila mandat i pol u koaliciji s HDZ-om, pa s IDS-om dva mandata, a ove godine to su ponovili, ali tako da su svi zajedno. To je velika „šarena“ koalicija usmjerena ka zajedničkom ostvarivanju važnih projekata za mjesto.

Razgovarali smo s Grgetom i pitali ga da nam objasni svoje motive i kako je do toga uopće došlo.

– Dugo poznajem Antona Klimana i puno smo razgovarali. Politika istarskog HDZ-a, otkako mu je Kliman na čelu, puno mi je bliža nego ona ranije, a bliža mi je i politika premijera Andreja Plenkovića. Odnos prema Istri je sada drugačiji. Zagreb više nije babaroga, što se vidi po brojnim investicijama, niti se može više za sve okrivljavati Zagreb, veli Grgeta i dodaje da su razgovori s Klimanom počeli prije više od godine dana, nakon što je on postao predsjednik istarskog HDZ-a.

Što će Funtana ovim njegovim postupkom dobiti – pitamo ga.

Navodi da imaju puno projekata koje godinama pokušavaju ostvariti, a vezani su za državne investicije i institucije. O svemu tome razgovarao je s Klimanom i objasnio mu je gdje sve imaju probleme. Teško je biti nezavisan u ovakvoj konstelaciji snaga, dodaje Grgeta,  ali ne samo njemu – nego općenito nije lako bilo kojem načelniku ili gradonačelniku ako nema neko jače zaleđe kada treba rješavati bitna pitanja za svoju općinu ili grad.

Grgeta smatra da u slučaju Funtane to je ključan potez jer dosad im nije puno uspijevalo – ni lokalno ni u Zagrebu.

-Već godinama pokušavamo riješiti mnogo toga – problem nam je pomorsko dobro koje nije do kraja riješeno, u Ministarstvu državne imovine imamo već dugo nekoliko zahtjeva za rješavanje, odnosno darovanje zemljišta, primjerice onog pored nogometnog terena na kojem se nalazi dječje igralište – tu se ne mičemo ni naprijed ni nazad. Tu je i oborinski kanal Hrvatskih voda koji se kreće od nogometnog igrališta do luke, gdje ulazi u more, a koji također nužno treba uređenje. Posebice loše kanal izgleda u lučici, tik uz kamp Punticu, gdje bi trebalo produbiti i urediti obalu, veli Grgeta.

Također, naveo je da koncesija marine u Funtani ističe za dvije godine, pa se već sada trebaju pripremati. Nije poznato hoće li koncesiju davati država ili općina. Trenutno marinom, koja je označena da je od državnog interesa, upravlja komunalno poduzeće Montraker sa sjedištem u Vrsaru. Općina Funtana jako bi voljela dobiti koncesiju, jer bi to dodatno povećalo priljev sredstava u proračun.

Spomenuo je i rješavanje državne ceste od Funtane do vodenog parka Aquacolors, do kojeg je prije nekoliko godina cesta obnovljena izgradnjom zaobilaznice prema Poreču. To su s Hrvatskim cestama pokušavali više puta dogovoriti, jer ta je dionica ljeti iznimno prometno opterećena. Sada vjeruje da će njena rekonstrukcija početi iduće godine nakon turističke sezone.

Riješiti treba i cestovni pristup poslovnoj zoni prema Kampaladanji i Fuškulinu, gdje bi na površini od četiri hektara uredili tu zonu.

Pitali smo ga općenito koje se investicije pripremaju za jesen i zimu.

-Turistička sezona je iznimno dobra, iznad očekivanja. Imamo više od 18 tisuća turista, što je gotovo na razini rekordne 2019. To će nam omogućiti financiranje raznih projekata. Obnova stare škole vrijedna pet milijuna kuna vjerojatno kreće u listopadu. To će trajati godinu dana i dobit ćemo novo sjedište općine, općinsku vijećnicu i prostore za udruge i društvene aktivnosti. Tu će pomoći 3,4 milijuna kuna koje bi trebali dobiti od prodaje parcele na ulazu u mjesto na kojoj će se ove zime početi graditi benzinska crpka. Također, u Lahima nakon sezone krećemo s izgradnjom novog modernog dječjeg igrališta, zaključio je načelnik.

Razgovarala Tanja Kocijančić

Vijećnici Funtana u novom sazivu nakon izbora 2021

Funtana: Vijećnici raspravljaju o višemilijunskoj prodaji zemljišta i plaći načelnika

POREČ: Deanu Banu još jedan mandat na čelu Instituta za poljoprivredu i turizam