in

Nemet: Hitno osigurajte dostojanstvenu plaću službenicima i namještenicima u pravosuđu

Katarina Nemet - Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet u Saboru je ponovno govorila o štrajku državnih službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu. Naime, Nemet je prije točno godinu dana upozorila na isti problem, tada je doduše govorila o petominutnom štrajku državnih službenika i namještenika zaposlenih u pravosuđu, a danas o štrajku koji traje već neko određeno vrijeme.

Istaknula je kako su se tada, kao i danas, odlučili na pobunu zbog izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije zaposlenih u pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, koje se nažalost nije promijenilo te je podsjetila na mizerne iznose koje primaju kao plaću, a koji su nažalost, daleko ispod prosječne plaće u Hrvatskoj.

– Još jedna činjenica koju ne treba zanemariti jest i ta da 90% zaposlenih u pravosuđu čine žene. Podatak je to koji nažalost i na ovom primjeru samo potvrđuje notornu činjenicu rodne neravnopravnosti, toliko prisutne u našem društvu. I  onda ne treba čuditi kako se u praksi sve češće dešava da na raspisanim natječajima za zapošljavanje sudskih službenika i namještenika jednostavno nema zainteresiranih, kazala je Nemet i upitala tko će te poslove ubuduće obavljati s obzirom na to da službenici zbog niskih primanja, prevelikog opsega posla i neodgovarajućih uvjeta rada sve češće odlaze.

Apelirala je na ministra Malenicu, Vladu i premijera Plenkovića, da s dužnom pozornošću pristupe problemima na koje im svojim štrajkom ukazuju službenici i namještenici zaposleni u pravosuđu te da ulože maksimalne napore kako bi ljudima koji u tom sektoru rade osigurali uvjete, položaj i materijalna prava kakva i zaslužuju, a koja definitivno nemaju.

Na kraju, kao netko tko je dobar dio svog radnog vijeka proveo u sustavu pravosuđa, svojim nekadašnjim kolegicama i kolegama pružila je punu podršku u aktualnom štrajku, ali prije svega u ostvarenju onoga što traže i što zaslužuju.

Foto Umjetnička škola Poreč

Porečki harmonikaši dobitnici Oskara znanja

policija

ISTRA: Sjeo za volan s više od dva promila. Kazna 1.320 eura