in

ISTRA U SABORU – Nemet: IDS za strože kažnjavanje femicida i nasilja u obitelji

Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, danas je u Saboru sudjelovala u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, čije će odredbe bitno utjecati i na izmjene Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koje predlaže Vlada.

– Poruka iz IDS-a je jasna – uvođenje femicida u Kazneni zakon korak je naprijed u pokušaju sprječavanja ovakvih strašnih zločina. Smatramo kako je potrebno dubinski analizirati stajališta o ravnopravnosti spolova, obiteljskom nasilju, patrijarhalnoj ideologiji, tradicionalnim vrijednostima, medijskom izvještavanju o femicidima i nasilju nad ženama, a sve kako bi izazvali nužne tektonske promjene društvenog odnosa prema ovoj problematici. Poražavajuće zvuči podatak kako istraživanje Europskog instituta za rodnu ravnopravnost svrstava Hrvatsku na treće mjesto u Europi po broju femicida, rekla je Nemet.

Istaknula je kako dolazimo do paradoksa kako u istom Zakonu imamo odredbe s kojima se izvorno slažemo i koje su trebale biti implementirane već dugi niz godina, misleći na femicid kao kazneno djelo, dok s druge strane postoji odredba s kojom se nikako ne može složiti, a odnosi se na ograničavanje medijskih sloboda.

– Sve su glasniji oni koji govore kako prijedlog novog članka 307.a ograničava pravo i samih žrtava kaznenog djela da se, na primjer, požale medijima jer su zakinuti u ostvarivanju nekih svojih prava, pa iako se iz tog „progona“ izuzimaju novinari, pitanje koje se nameće je da li policija ili DORH mogu zatražiti mjeru praćenja ili prisluškivanja tih istih novinara kako bi otkrili tko je njihov izvor za neke neugodne političke afere?, priupitala je Nemet, osvrnuvši se na odredbu u prijedlogu zakona koja se odnosi na ograničavanje medijskih sloboda.

Na samom kraju, pozvala je ministra Malenicu da do drugog čitanja ukloni iz Prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona sporni članak 307.a, kojim se ograničavaju medijske slobode, kako bi izmjene Zakona bile prihvatljive i svima nama koji podržavamo strože kažnjavanja femicida i nasilja u obitelji. Žene žrtve nasilja ne zaslužuju biti taocima ovakvih igara oko donošenja zakona.

Otvorena izložba fotografija s kalendara Grada Poreča

Foto Davor Šišović - Bookaleta

Grad Poreč objavio natječaj za financiranje poljoprivrednih udruga