in

NEMET: Nemet: Državi je bio potreban EU za uvođenje očinskog dopusta

Katarina Nemet - Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet sudjelovala je u saborskoj raspravi o Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama te istaknula da IDS pozdravlja predložene zakonske izmjene u cilju povećanja roditeljskih naknada, kao i uvođenja očinskog dopusta.

Napomenula je da Zakon dolazi u raspravu po hitnom postupku u Sabor isključivo zbog usklađivanja s EU te činjenice da je rok za prenošenje EU direktive, doslovno pred vratima. 

– Naši demografski trendovi toliko su loši i zabrinjavajući posljednjih godina da smatramo kako je to trebalo napraviti već davnih dana, no što je tu je, čekali smo signal EU, ali dobro, kako se kaže – bolje ikad nego nikad, kazala je zastupnica IDS-a.

Naglasila je da su naknade na roditeljskom dopustu zaista preniske te se posljednjih godina znalo događati da bi majke zbog velike razlike između plaće i naknade prekidale dopust nakon šest mjeseci, a očevi su izbjegavali koristiti taj dopust te se tako događalo da su roditelji umjesto da u najranijoj dobi djeteta budu s djetetom, morali tražiti druga rješenja poput „baka servisa“ ili nekih drugih načina.

Pohvalila je prenošenje EU Direktive u smislu da se očevima omogući plaćeni očinski dopust u trajanju od deset dana za zaposlene i samozaposlene roditelje i napomenula da se na donošenje tog prava dugo čekalo, a kako je ovo pravo vrlo bitno zbog uključivanja očeva u skrb u najranijoj dobi djeteta. Izrazila je nadu da će se u budućnosti povećati broj dana očinskog dopusta sa sadašnjih minimalnih deset dana.

Na kraju, u ime IDS-a je pozdravila izmjene koje idu u prilog roditeljima na način da im omogućuju veće roditeljske naknade i plaćeni dopust za očeve, ali smatra kako su ove izmjene samo jedan manji korak prema poboljšanju demografske strukture jer je proces dugotrajan i složen, a zahtijeva izmjene još nekoliko zakona, propisa i uredbi, dok je najvažnija promjena koja nam je neophodna – promjena percepcije roditeljstva u društvu i na tome moramo svi zajedno raditi.

Izvor IDS

OŠ TAR-VABRIGA postala partner Goethe-Instituta u projektu “Ispiti u školama”

paravan radiologija dom zdravlja umag donacija novigrad

Novigrad umaškoj radiologiji donirao bolnički paravan