in

Nemet o opozivu Beroša: Građani i turisti u Istri ostavljeni na cjedilu

Foto IDS - Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet sudjelovala je u jučerašnjoj saborskoj raspravi o prijedlogu za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša te naglasila da Beroš mora otići iz više razloga, kao što su izostanak učinkovite reforme zdravstva, zatim niz afera u tom sektoru, ali i zbog jednog specifičnog, konkretnog problema na koji je IDS više puta upozoravao, apelirao za njegovo rješenje na mnogim instancama, pa i za ovom saborskom govornicom, no nažalost bez rezultata.

Naglasila je kako je riječ o problemu od iznimne važnosti, ponekad čak i životne važnosti za žitelje dobrog dijela Istre, pogotovo sjeverozapadnog dijela Bujštine, područja koje obuhvaća tri grada i tri općine te istaknula da je to područje prometno bliže Općoj bolnici u slovenskoj Izoli, nego li bolnicama u Puli ili Rijeci.

Podsjetila je da je upravo zato 2019. godine, pokrenut pilot projekt u sklopu EU programa Interreg Slovenija-Hrvatska koji se odnosio na prijevoz životno ugroženih pacijenata iz sjeverozapadne Istre u Opću bolnicu Izola, a  troškove liječenja u okviru tog projekta snosila je Istarska županija jer nažalost nije usvojen zahtjev da troškove za hrvatske građane snosi HZZO.

Dodala je kako je i taj projekt s vremenom priveden kraju, a kako se žitelji sjeverozapadne Istre ne bi ponovo našli u nepovoljnom položaju, Istarska županija je pokrenula inicijativu  za sklapanje bilateralnog sporazuma o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji između Republike Hrvatske i Republike Slovenije, s ciljem spašavanja ljudskih života, no kako unatoč brojnim sastancima i razgovorima predstavnika Istarske županije te saborskih zastupnika IDS-a s ministrom Berošem i čelnim ljudima iz HZZO-a, kao i brojnim obećanjima, inicijativa nažalost nije naišla na plodno tlo.

-Građani Istre i naši brojni ljetni gosti ostavljeni su još jednom na cjedilu, a životi Istrijana pokazali su se na taj način manje vrijednima u odnosu na neke druge krajeve Hrvatske. Leđa je stoga i ovog puta podmetnula Istarska županija koja je na kraju u cijelosti na sebe preuzela troškove zbrinjavanja odnosno prijevoza hitnih medicinskih slučajeva s područja sjeverozapadne Istre u bolnici u Izoli, no pitanje je dokad će i Županija za to imati financijske snage i resurse, kazala je Nemet.

Također, istaknula je kako je ministar Beroš u jednom od odgovora na zastupničko pitanje vezano za sklapanje bilateralnog sporazuma o prekograničnoj zdravstvenoj suradnji između Hrvatske i Slovenije, napomenuo da se radi o malom dijelu prekograničnog područja Republike Hrvatske te stoga ne predstavlja sustavni pristup rješavanju zbrinjavanja pacijenata.

-Takav odnos nadležnog ministarstva i ministra Beroša prema žiteljima Istre smatramo diskriminatornim i nedopustivim, pa i da je samo zbog toga, stav kluba IDS-a je jasan, ministar Beroš mora otići!  

Izvor Ured za odnose s javnošću IDS-a

Marina Cvitić - Foto Facebook Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije - Ilustracija Pixabay

Cvitić: Problem manjka radnika u turizmu će eskalirati – Domaće i dalje iskorištavaju a stranci nikad hotel nisu vidjeli

Foto TZ Vižinada kolači slatka istra

VIŽINADA: Domaćice Slatke Istre uče vas praviti tradicijske kolače