in

Nemet o problemima osoba s invaliditetom: Kada će zakoni o inkluzivnom dodatku i osobnom asistentu doći na dnevni red?

U današnjem iznošenju stajališta klubova zastupnika u Saboru zastupnica IDS-a Katarina Nemet ukazala je na problematiku s kojom se osobe s invaliditetom susreću. Istaknula je činjenicu da su te osobe često prepuštene sami sebi i svojim najbližima ili uz pomoć udruga koje skrbe o njima dobivaju određenu podršku no nedostaje im primjerene institucionalne podrške na razini države, posebice odgovarajućeg zakonskog okvira koji će pomoći u sustavnom rješavanju neki od najvažnijih problema.

– Zakon o inkluzivnom dodatku i zakon o osobnom asistentu su važni i nadamo se da će se ti zakoni naći vrlo skoro na saborskim klupama jer bi se njima uredile naknade koje dobivaju osobe s invaliditetom te usluge osobne asistencije koje mnogima nisu adekvatno dostupne. Troškovi života zbog općih i specifičnih potreba osoba s invaliditetom su uvećani te ćemo stoga uputiti na mjerodavne adrese upit o detaljnijim informacijama za ove zakone, koji se najavljuju već godinama, navela je Nemet.

– Zanima nas u kojoj je fazi izrada Nacrta predmetnih zakona i kada će se konačno naći na dnevnom redu te ovim putem upućujem javni apel nadležnima da se procedura ubrza. S obzirom da su imali dosta vremena za kvalitetnu pripremu zakonskih akata, nadamo se da će toliko očekivani zakoni biti predloženi i usvojeni.

Nemet je u izlaganju istaknula da vjeruje da će se tim zakonima osobe s invaliditetom potaknuti na kvalitetan, aktivan i neovisan život. Novi zakoni će unaprijediti postojeće sustave i dati podršku osobama s invaliditetom, objavio je IDS.

Moje istrijansko korona vjenčanje

Novi termin za MOJE ISTRIJANSKO KORONA VJENČANJE

NOVIGRAD: Potpisan ugovor o dogradnji vrtića – radovi gotovi do nove pedagoške godine