in

NOVIGRAD: Potpisan ugovor o dogradnji vrtića – radovi gotovi do nove pedagoške godine

Ilustracija budućeg vrtića

U Gradskoj vijećnici Grada Novigrada potpisan je ugovor o radovima na dogradnji odnosno proširenju zgrade u kojoj su smještena dva novigradska vrtića – Tičići i Suncokret/Girasole. Ugovor su potpisali gradonačelnik Anteo Milos u ime investitora i Ivan Ponjavić, direktor tvrtke Junior P. d.o.o. Novigrad, kojoj su radovi povjereni javnim natječajem. Vrijednost ugovora odnosno njime predviđenih radova je 2,69 milijuna kuna (s PDV-om), a ugovorom se izvođač obvezuje radove dovršiti do 31. kolovoza ove godine.  

Potpisivanju ugovora nazočile su ravnateljice vrtića, Mirjana Andrilović iz Tičića i Arianna Doz iz Suncokreta/Girasole, kao i Suad Kamber, član uprave gradskog poduzeća Neapolis koje će koordinirati i nadgledati investiciju, te Luka Racar, glavni inženjer tvrtke izvođača radova.   

Investicijom je predviđena dogradnja postojeće vrtićke zgrade u njezinom sjeverozapadnom dijelu, uz postojeći zatvoreni hodnik kojim su vrtići povezani sa zgradom osnovne škole. Ukupna površina ove prizemne dogradnje je oko 270 četvornih metara bruto površine. U novom prostoru smjestit će se dvije jedinice dnevnog boravka za djecu jasličke dobi, svaka površine od 60 četvornih metara, kako i predviđaju pedagoški standardi. Po jednu od tih vrtićkih soba koristit će Tičići odnosno Suncokret/Girasole, dok će ostatak prostora i u njega smještene sadržaje koristiti zajednički. U dograđenom dijelu zgrade smjestit će se još garderoba, prostor za njegu djece sa sanitarnim uređajima i trijažu, nova prostorija praonice i glačaonice te dijelom natkrivena terasa. Dodajmo kako je autorica arhitektonskog rješenja i glavnog projekta Karla Sučić iz novigradskog N.O.V.I.N.G.-a.          

– Izuzetno nam je drago da nakon uspješno realiziranih pripremnih aktivnosti započinju i konkretni radovi na dogradnji vrtića, čime ćemo za dvije novigradske pedagoške ustanove omogućiti još kvalitetnije uvjete rada te boravka djece i vrtićkih zaposlenika. Zadovoljni smo što smo projekt uspjeli svesti u vremenske okvire koji će dozvoliti da novi dograđeni i potpuno opremljeni dio vrtića bude dovršen i spreman za prijem djece u rujnu ove godine, tj. s početkom slijedeće pedagoške godine, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Milos. Zahvalio je pritom svima koji su doprinijeli kvalitetnoj i pravovremenoj pripremi projekta, a posebne zahvale uputio je Talijanskoj uniji, koja će investiciju sufinancirati – kako je istaknuo –  značajnim i vrlo dobrodošlim sredstvima, u iznosu od 525 tisuća kuna.

– Pozitivne demografske brojke u našem gradu prisutne posljednjih godina dale su nam „slatku brigu“ i ponukale nas da krenemo u ovu investiciju, pored niza drugih zahvata u vrtićku zgradu, kojima smo proteklih godina značajno podigli standard boravka mališana i djelatnika vrtića u tom prostoru, istaknuo je Milos. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku Novigrad je već godinama među hrvatskim gradovima s najvećim prirodnim prirastom stanovništva te jedan od rijetkih koji uopće bilježe pozitivne brojke. Očituje se to naravno i kroz veću potražnju za mjesta u vrtiću kao i kroz povećan broj upisanih prvašića.

Ravnateljice vrtića izrazile su ovom prigodom zadovoljstvo što je projekt došao praktično u završnu fazu te što će u novu pedagošku godinu zakoračiti uz nove proširene prostore, s još boljim uvjetima za rad i boravak te novim suvremenim sadržajima. Moglo se među ostalim čuti i kako je broj djece u oba vrtića kroz protekle godine u konstantnom porastu. Andrilović se tako prisjetila da su u današnji vrtić, tada novu vrtićku zgradu, početkom 90-ih uselili s tri vrtićke grupe, dok ih danas imaju čak sedam. Tičići danas broje 120 djece, od čega njih 36 u tri jasličke grupe. Suncokret/Girasole je pak u posljednjih 10-ak godina narastao s tri na četiri vrtićke grupe te danas broji 71 djete, od čega 24 njih u dvije jasličke skupine, prenijela je ravnateljica Doz. Oba novigradska vrtića mališane primaju u dobi od jedne godine starosti nadalje.

Dodajmo kako je zbog manjka prostora u vrtićkoj zgradi obzirom na veliki broj djece u ovoj pedagoškoj godini jedna grupa Tičića smještena u prilagođenom prostoru inače predviđenom za blagovaonu, dok je jedna grupa mališana iz vrtića Suncokret/Girasole smještena na odvojenoj lokaciji, u zgradi sjedišta novigradske Zajednice Talijana. Skorašnjom dogradnjom i novim prijemnim kapacitetima omogućit će se tako da sva djeca budu (opet) pod istim krovom, u primjerenim i kvalitetnim uvjetima, u skladu s najvišim pedagoškim standardima, priopćio je Grad Novigrad.   

Nemet o problemima osoba s invaliditetom: Kada će zakoni o inkluzivnom dodatku i osobnom asistentu doći na dnevni red?

Postavljena skulptura KOZE na tromeđu Marčane, Ližnjana i Pule