in

Nemet o veledrogerijama: Za rješavanje dugova u zdravstvu ključne su reforme

Foto IDS

U današnjem iznošenju stajališta zastupnica IDS-a Katarina Nemet izrazila je nezadovoljstvo ogromnim dugom države prema veledrogerijama koje lijekovima opskrbljuju bolnice. Zastupnica je istaknula da je problem već neko dulje vrijeme prisutan no da Vlada još nema rješenje.

– Još se dobro sjećamo krize u listopadu prošle godine kada su se bolnice našle pred zidom, suočene sa strahom da veledrogerije zbog dugova više neće isporučivati lijekove. Nije prošlo dugo a gledamo isti scenariji: ukupna dugovanja bolnica dosegla su 2,88 milijardi kuna  te po svemu sudeći opet je samo pitanje vremena kada ćemo ponovno doći u alarmantnu situaciju da veledrogerije zaprijete obustavom lijekova i u nove probleme na taj način opet stave bolnice, ljekarne, a prije svega – pacijente. Kako je moguće da smo se kao država ponovno doveli u takvo stanje? Kako je moguće da u doba pandemije bolnice opet strahuju hoće li ostati bez lijekova, da pacijenti čije zdravstveno stanje, pa i životi, ovise o lijekovima, moraju razmišljati hoće li dobiti propisanu terapiju, pitala je Nemet.

– Pitam se što može donijeti navodni prošlotjedni početak rada radne skupine Ministarstva zdravstva za izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti čiji je, opet kažem – navodni fokus, jer o tome doznajemo samo iz medija, prijenos osnivačkih prava županijskih bolnica, zavoda za javno zdravstvo i zavoda za hitnu medicinu na državu, radi – reći ću po treći puta – navodne financijske sanacije sustava. Pitam se je li to uistinu pravi put ka rješavanju ovog problema ili tek novi korak u daljnjoj centralizaciji ove već ionako preko glave centralizirane države, govori zastupnica.

Apelirajući na Vladu, ministarstva i odgovorne zastupnica navodi da je potrebna suštinska i temeljita reforma zdravstva te traži da se učini sve što je potrebno da se ovaj problem sustavno i dugoročno riješi.

Izvor ISTARSKI DEMOKRATSKI SABOR

PRVI BIČIKLETA DAY FUNTANA za djecu i odrasle plakat manifestacije

FUNTANA: Prijavite se na BIČIKLETU DAY

prijatelj suncu poreč besplatno savjetovalište protiv malignih bolesti na koži

Besplatno savjetovalište – Prijave u tijeku za dermatologa po porečkim mjesnim odborima