in

Nemet: Nova Strategija razvoja održivog turizma ne rješava iznajmljivanje “na crno”, ni pravila igre za investitore

Foto IDS - Katarina Nemet

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet u četvrtak je u Saboru tijekom rasprave o Prijedlogu strategije održivog turizma pohvalila što je ovaj novi strateški dokument, koji je neophodan hrvatskom turizmu, napokon pred njima te što su na njemu radili ključni dionici hrvatskog turizma i drugih relevantnih institucija jer su dobrim dijelom detektirani izazovi u turizmu.

S druge strane, kritizirala je kako se onemogućava stjecanje cijele slike učinkovitosti Strategije i činjenice da se ne zna koje će konkretne mjere Ministarstvo turizma poduzeti.

-Ostaje i dalje otvorena mogućnost da nam se desi upravo ono na što sam ne jednom upozoravala – da nova Strategija bude tek lista lijepih želja, ustanovljenih općih mjesta i problema koji su više-manje svima poznati, jasni i očiti. Drugim riječima – da ostane mrtvo slovo na papiru. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi, no vrijeme će pokazati, govori zastupnica, navodeći da se u ovoj Strategiji, među ostalim, spominje i modernizacija magistralne željezničke pruge kao rješenje za ekološki održivi promet, a svjesni smo činjenice da se to realno neće dogoditi u narednih osam godina.

Govoreći o zaštiti prostora i prirode u Strategiji, stječe se dojam da se Ministarstvo turizma ne želi previše baviti tom temom pri čemu smatra kako treba djelovati proaktivnije. Zastupnica je podsjetila kako je Zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu donijet još u svibnju 2020. godine, a da Uredba o visini zakupa takvog zemljišta još nije donijeta te su tako gradovi i općine zakinuti za vrlo značajna sredstva.

– Umjesto da Vlada do kraja utvrdi i definira „pravila igre“, da situacija za potencijalne investitore bude „čista“, a da se istovremeno lokalnoj samoupravi omoguće važni prihodi, umjesto da imamo jednu „win-win“ situaciju, Vlada svojim nečinjenjem situaciju okreće u totalno drugom, „lose-lose“ smjeru, naglašava Nemet.

Za sami kraj, istaknula je još jedan višegodišnji problem, a to je neprijavljivanju gostiju u nekomercijalnom turističkom smještaju gdje strani i hrvatski državljani ne prijavljuju boravak turista i ne plaćaju pristojbu, a javna je tajna i da dobar dio njih smještaj iznajmljuje bez ikakvih dozvola i papira, potpuno „na crno“. Zastupnica je zaključila kako je Strategija inventura hrvatskog turizma za protekli period i lista lijepih želja za naredni period te kako nema konkretnih odgovora kako izazove i probleme riješiti.

Izvor IDS – Ured za odnose s javnošću

Bez vode 2. prosinca Červar Porat

djed mraz poklon Foto Jill Wellington za Pixabay

BUJE: Poziv roditeljima djece koja ne pohađaju vrtiće