in

NEMET: Plaće službenika i namještenika u pravosuđu daleko ispod prosjeka

Foto IDS

Zastupnica IDS-a Katarina Nemet, danas je u Saboru dala potporu službenicima i namještenicima zaposlenim u pravosuđu, koji su ispred sudskih i državno-odvjetničkih zgrada u 15-ak hrvatskih gradova jučer i prekjučer prosvjedovali, nezadovoljni svojim položajem i materijalnim pravima.  

Naglasila je kako su se na prosvjed odlučili zbog izrazito teškog materijalnog stanja i ugrožene egzistencije, ali i ispravljanja nepravde iz 2019. godine, kada povećanjem od 9 % nisu bili obuhvaćeni svi službenici i namještenici iz pravosudnih tijela, kao što su zapisničari, službenici u administraciji i računovodstvu, zemljišno-knjižni referenti, referenti i voditelji u sudskim registrima, dostavljači, kao i neki drugi zaposlenici.

-Prema podacima Ministarstva pravosuđa, od 7.748 službenika i namještenika u pravosuđu, njih gotovo 6.000 ima neto plaću manju od 5.500 kuna, plaća za službenike s 10 godina radnog staža iznosi do 4.000,00 kn, s 25 godina radnog staža 4.700,00 kuna, a za voditelja s preko 30 godina radnog staža iznosi 5.300,00 kn, kazala je Nemet i upozorila kako je to daleko ispod prosječne  plaće u Hrvatskoj.

Napomenula je i da je predsjednik Vrhovnog suda u okviru svog prvog godišnjeg Izvješća o stanju sudbene vlasti  koji je nedavno uputio u Sabor, upozorio na nedopustivo niske plaće sudskih službenika i namještenika te je unutar Izvješća istaknuo kako podržava povećanje plaća za 30% i posebno upozorio na položaj sudskih zapisničara koji u sudovima imaju posebnu procesnu ulogu, a preopterećeni su i potplaćeni.

Upozorila je i na kronični nedostatak sudskih zapisničara, što direktno ima utjecaj u radu sudaca. Istaknula je da se u praksi nerijetko događa da na raspisanim natječajima za zapošljavanje sudskih službenika i namještenika, jednostavno nema zainteresiranih, što zbog niskih primanja, prevelikog opsega posla i neodgovarajućih uvjeta rada.

Naglasila je kako Vlada donosi Strategiju razvoja pravosuđa kojom žele osigurati stabilno i sigurno okruženje za učinkovitiji rad pravosudnih tijela te postavila pitanje predsjedniku Vlade i ministru Malenici kako to namjeravaju postići kada im u tim tijelima rade službenici kojima plaća nije dostatna ni za pokriće osnovnih životnih potreba.

-Kako smatrati vjerodostojnom Vladu koja navodno ide u smjeru usvajanja najviših europskih standarda, a svoje namještenike su prije 3 godine zakinuli za pravo koje im pripada te ih i danas drže na koeficijentima koji ne omogućuju ni Uredbom propisanu minimalnu plaću, upitala je Nemet i zaključila da bi ovotjedni prosvjedi Vladi trebali biti „žuti karton“ da ovaj problem shvate ozbiljno te da se dijalogom s drugom stranom pokuša iznaći zadovoljavajuće rješenje.   

Izvor IDS

Foto ŠRD Zubatac Poreč

Poreč: Boris Jelenić iz ŠRD-a Zubatac prvak županije

Foto ŽKK Istra Poreč

Porečke kuglačice u polufinalu Kupa Hrvatske