in

Nemet premijeru: Poduzmite strukturne poteze da nam se turizam ne događa, već da njime upravljamo!

Katarina Nemet - Foto IDS

Danas je u Hrvatskom saboru na aktualnom prijepodnevu zastupnica IDS-a Katarina Nemet, upitala premijera Plenkovića  kada će ova Vlada konačno poduzeti strukturne i dugoročne poteze za jačanje hrvatskog turizma i osnaživanje njegovih ključnih dionika, kako nam se turizam ne bi „događao“, nego da njime strateški i održivo upravljamo.

Napomenula je kako je za nama uspješan blagdanski vikend te kako po najavama iz turističkog sektora možemo očekivati uspješnu sezonu, ali i predsezonu koje nije bilo posljednje dvije godine zbog pandemije, no kao bojazan istaknula je rat u Ukrajini i globalni rast cijena energenata te rastuća inflacija.

Naglasila je kako bi upravo ti negativni faktori mogli biti odlučujući s obzirom na to da će više pogoditi udaljene avio destinacije, a manje Hrvatsku kao auto destinaciju, tako da bi nam se i ove godine mogla dogoditi uspješna turistička sezona te pritom napomenula kako je namjerno rekla da bi nam se uspješna sezona mogla dogoditi jer će očito na nju više utjecati vanjski faktori, nego mi sami, što svakako nije dobro ni obećavajuće za budućnost.

Premijer je u svom odgovoru istaknuo kako smo prema podacima Ministarstva turizma već sada u brojkama bolji nego prošle godine, no napomenuo da imamo problem s nedostatkom radne snage. Smatra kako u ovom trenutku globalno ipak  nema zabrinjavajućeg signala koji bi bio problem u smislu dolazaka u Hrvatsku.

Zastupnica Nemet istaknula je da je samo djelomično zadovoljna odgovorom premijera i naglasila kako našem turizmu trebaju strukturne i dugoročne promjene koje će ga osnažiti i učiniti konkurentnijim, a kao prvi korak u tome vidi izradu Strategije hrvatskog turizma na koju se predugo i neopravdano čeka. Osim toga smatra kako turistički sektor hitno treba fiskalno i parafiskalno rasterećenje nameta kroz daljnje smanjenje stope PDV-a.

-Svi jako dobro znamo da je turizam „zlatna špina“, da se iz nje pune budžeti kako lokalni, regionalni, tako i državni. Bilo bi pogubno kada bi ta špina presušila, a mi nismo učinili sve što smo mogli, zaključila je Nemet.

Izvor IDS

Foto Udruga ZZED

U nedjelju otvorenje novog stalnog postava Zavičajne zbirke u Tinjanu

Boćalište u Buićima

POREČ: Uređuju se boćališta u Montižani i Buićima, uređen i nogostup od grada prema novom kampusu