in

U nedjelju otvorenje novog stalnog postava Zavičajne zbirke u Tinjanu

Foto Udruga ZZED

Zavičajna zbirka Enriko Depiera krajem prošle godine promijenila je adresu i smjestila se u Kažamari, zgradi izgrađenoj 1552. godine, koja se nalazi tik uz župnu crkvu u starogradskoj jezgri Tinjana. Tijekom ove zime intenzivno se radilo na uređenju novog postava Zbirke, kojeg svečano otvaramo ove nedjelje, 24. travnja 2022. godine u 12,30 sati.

Foto Udruga ZZED kažamara tinjan zavičajna zbirka
Foto Udruga ZZED

U novom postavu, osvježenom, muzeološki inovativnijem i prilagođenijem suvremenom domaćem i stranom posjetitelju, predstavljene su neke nove teme, koje do sada nisu izlagane, dok su ostali predmeti privremeno smješteni u čuvaonicu koja se nalazi na katu zgrade. Tako se između ostalog, u novom postavu može doživjeti urbani i ruralni način života i njihove različitosti, što je bila jedna od značajnih karakteristika Tinjana s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Novi postav upoznaje nas sa svećenikom Josefom Ptašinskom, koji je bilježio ruralne motive s kraja 19. stoljeća i prvi promovirao ideju o osnivanju Etnografskog muzeja u Istri, što tada nažalost nije zaživjelo, no dio njegove ostavštine čuva se upravo u tinjanskoj Zbirci.

Tu je i priča o Pobuni žena Tinjanštine iz 1931. godine, a kad smo kod snažnih žena, tu je i Lidvina Depiera kao prva voditeljica poštanskog ureda u Tinjanu (otvoren 1871.) i njezine rukom pisane kuharice koje danas predstavljaju bogat izvor za analizu povijesti prehrane tinjanskog kraja s početka 20. stoljeća. U novom postavu svoje mjesto su našli i biskup Juraj Dobrila, koji je upravo u ovoj zgradi proveo svoje prve učeničke dane (od 1820. do1824.), te osnivač Zbirke, Enriko Depiera.

Foto Udruga ZZED
Foto Udruga ZZED

Zasigurno najznačajniji predmeti Zbirke, najstarija fotografija u Istri i fond fotografa Vittoria Depiere, također se mogu razgledati u novom postavu. Možemo sumirati kako je novi postav usmjeren na značajne ličnosti koje su rođene, živjele i/ili djelovale u Tinjanu (ali i Muntrilju, Kringi pa i Ježenju), te na teme od velike povijesne važnosti za ovo područje.

Ovime je namjera predstaviti najznačajnije crtice iz povijesti ovog kraja svakom domaćem i stranom posjetitelju. U sklopu novog postava nalazi se i Tinjanska butiga u kojoj posjetitelji mogu kupiti autorske suvenire koje izrađuju lokalni umjetnici, koje na ovaj način želimo podržati i promovirati.

Uređenje novog postava sufinancirano je sredstvima Općine Tinjan i vlastitim sredstvima udruge.

Podsjetimo, tinjanska Zavičajna zbirka sadrži oko 5.000 predmeta etnografske, arhivske i kulturno- povijesne građe. Zbirku je osnovao pok. Enriko Depiera, posljednji potomak ove imućne karnijske obitelji koja je u Tinjan doselila u 17. stoljeću. Godine 2013. darovao je Zbirku lokalnoj zajednici i otada se za nju brine udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera (udruga ZZED).

Udruga je otada, uz redovan rad na očuvanju i promociji predmeta, provela niz uspješnih projekata.

Izdvojimo samo neke značajnije: akvizicijom je prikupljen fond osobnih predmeta pravnika i političara, sina Matka Brajše Rašana, Stojana Brajše, provedeno je arhivsko istraživanje te je izdana monografija o novootkrivenom fotografu Vittoriju Depieri, koji spada u red najznačajnijih fotografa rane faze pojavljivanja fotografa hobista u Istri, priopćeno je iz udruge ZZED.

Foto Istarski domovi zdravlja

IDZ: Unaprjeđenje sustava ranog otkrivanja raka dojke nabavom mobilne mamografije

Katarina Nemet

Nemet premijeru: Poduzmite strukturne poteze da nam se turizam ne događa, već da njime upravljamo!