in

Nemet: U Hrvatskoj u 20 godina ubijeno čak 398 žena. Situacija je sve gora

Katarina Nemet - Foto IDS

Danas je u Saboru, zastupnica IDS-a Katarina Nemet govorila o problemu nasilja nad ženama, povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu na današnji dan prije 23 godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice pomahnitali suprug usmrtio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a ranio zapisničarku.

-Danas, više od 20 godina kasnije, možemo se zapitati je li se štogod promijenilo od tog suludog čina? Odgovor je, nažalost da, ali na gore! I dalje se nasilje nad ženama najčešće događa u obiteljskoj zajednici, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. I dalje je većina žrtava obiteljskog nasilja ženskog spola, a počinitelj je i dalje najčešće bračni, izvanbračni ili bivši suprug odnosno partner žrtve. I dalje se, s više od dva desetljeća odmaka takvo nedopustivo nasilje nerijetko svodi na „privatni problem“, na nešto što se događa „unutar četiri zida“, na nešto u što se „bolje ne miješati“. Naravno, sasvim pogrešno i krivo, kazala je Nemet.

Istaknula je da se radi o problemu cjelokupnog društva te kako bi svi trebali osvijestiti problematiku nasilja nad ženama i poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima takvog nasilja.

Također, stava je da je potrebno uspostaviti sustavnu i institucionalnu podršku onima koji skrbe o žrtvama nasilja te je naglasila kako je nedopustivo da primjerice Sigurna kuća Istra, jedna od najbolje organiziranih institucija za pomoć ženama i djeci, žrtvama nasilja, ovisi o dobroj volji lokalnih samouprava i godišnjim dotacijama iz proračuna gradova i općina, za koje se mora javljati i kandidirati kao svaka druga udruga.

Istaknula je kako se to odnosi i na druge Sigurne kuće u našoj zemlji, no posebno je izdvojila istarsku s obzirom na izuzetne rezultate i odlično funkcioniranje zahvaljujući koordinatorici i cijelog tima. Naglasila je da je nužno da Sigurne kuće koje ostvaruju izuzetne rezultate treba financirati iz gradskih odnosno općinskih, županijskih te državnog proračuna.

Nemet je posebno istaknula kako je u zadnjih 20 godina u Hrvatskoj ubijeno 398 žena te upitala jesmo li kao društvo uopće svjesni tih ogromnih brojki.

Stava je da je nužno institucijama koje brinu o žrtvama imaju osigurana sredstva i druge uvjete za nesmetan rad te je apelirala na državu kao zakonodavca, ali i na županije, općine i gradove da se institucijama koje brinu o ženama i djeci, žrtvama obiteljskog nasilja poput Sigurnih kuća, omogući da čine ono za što i postoje, a to je da pomognu nedužnim žrtvama.

Izvor IDS

Foto Grad Poreč

POREČ: Uskoro poziv za kandidature za Savjet mladih

Fešta od grmali - Foto TZ Funtana

FUNTANA: U subotu Fešta od Grmali – Kuhaju Loze, Kreke, Panta, Šajeta, Shark i Ribari