in

Nemet: Ubrzajte isplatu stipendija za učenike strukovnih i obrtničkih zanimanja!

Na inicijativu roditelja iz Opatije saborska zastupnica IDS-a Katarina Nemet je ukazala na još jedan od problema u našem obrazovnom sustavu, s kojim se susreću učenici srednjih škola u obrtničkim zanimanjima, a odnosi se na državne stipendije srednjoškolcima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima.

– Premda je sustav stipendija dobro zamišljen, kako to u Lijepoj našoj obično biva, u teoriji su dobrim dijelom stvari dobro i lijepo zamišljene, no problem se javlja kad to treba provesti u praksi. Pa tako i u slučaju državnih stipendija za deficitarna zanimanja učenici i njihovi roditelji nailaze na niz problema, koji su posebno naglašeni u ovoj školskoj i kalendarskoj godini, navela je Nemet.

– Iako aktualna školska godina traje već šest mjeseci, a od isteka roka za prijave na natječaj za dodjelu stipendija protekla su puna dva mjeseca – rezultata još nema! Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je u listopadu prošle godine javni poziv za dodjelu stipendija, i to nešto kasnije nego prijašnjih godina, a niti rezultati natječaja, a kamoli početak isplate stipendija, još se ne znaju, upozorila je Nemet i dodala da se nemali broj srednjoškolaca opredijelio za deficitarna zanimanja upravo zbog državnih stipendija koje su im se na početku školovanja nudile.

– Apeliram stoga na nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, ali i na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, da prije svega ubrzaju aktualnu natječajnu proceduru i da što prije krenu s isplatom stipendija za ovu školsku godinu, koja je već dobrano zašla u drugu polovicu.

Pored toga, Nemet je pozvala sve nadležne da shvate važnost strukovnih odnosno obrtničkih zanimanja, posebno onih koje je i sama država ocijenila kao deficitarna, te da se iznađe načina kako bi se školovanje za ta zanimanja i dalje adekvatno pratilo i stimuliralo, od početka do kraja obrazovanja, priopćeno je iz Ureda IDS-a.

Istra – U petak 8 novih slučajeva zaraze, ponovno porastao broj osoba u samoizolaciji

PLOVANIJA: Talijani pokušali prijeći granicu s kokainom i lažnim PCR testovima