in

Novo vodstvo Talijanske unije kod istarskog župana

Foto Istarska županija

U sjedištu Istarske županije u Puli jučer je održan sastanak s novoizabranim vodstvom Talijanske Unije (TU). Sastanku su uz istarskog župana Borisa Miletića i predsjednika TU Maurizija Tremula prisustvovali i predsjednik Izvršnog odbora TU Marin Corva, predsjednik Skupštine TU Paolo Demarin, županijska pročelnica za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel, zamjenica predsjednika Izvršnog odbora TU Roberta Grassi Bartolić te zamjenica predsjednika Skupštine TU Diriana Delcaro Hrelja.

Njegovanje dugogodišnjeg odnosa prijateljstva i suradnje između Istarske županije i autohtone talijanske zajednice u Istri, te njegovo daljnje unaprjeđenje bili su tema današnjeg službenog susreta.

Župan Miletić je izrazio zadovoljstvo s još jednim u nizu redovitih susreta s predstavnicima Unije, a koju je krajem lipnja ove godine preuzelo novo vodstvo na čelu s predsjednikom Tremulom.

„Želim vam se doista zahvaliti na dosadašnjoj suradnji i radujem se budućim razgovorima i zajedničkim projektima.  Mislim da smo kao Istarska županija dosegli jedan zavidan nivo u smislu zaštite manjinskih prava, a talijansku zajednicu doživljavamo kao sastavnu komponentu naše Istre“, poručio je župan.

Predsjednik TU Maurizio Tremul naglasio je potrebu da se ojača suradnja između Talijanske unije, zajednica Talijana, Istarske županije te dvojezičnih gradova i općina radi što potpunijeg ostvarivanja prava talijanske nacionalne zajednice, posebice u školstvu i u pogledu dvojezičnosti. Napomenuo je da se radi o zajedničkom i koordiniranom pristupu, a valja ga primijeniti i u odnosima s hrvatskom Vladom uz poštivanje stečenih prava i talijansko-hrvatskog Ugovora o manjinama iz 1996. godine, kako je istaknuto upravo prije tjedan dana, u Puli, prilikom susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Naposljetku predsjednik Tremul izrazio je zadovoljstvo iskazanom namjerom da se postojeća suradnja ostvari i na polju europskih projekata te u sklopu aktivnosti koje imaju znatan pozitivan učinak na ovaj kraj u cijelosti.

Prisan odnos s Talijanskom nacionalnom zajednicom, istaknuto je, jasno je definiran kako u Statutu Istarske županije, tako i u onima dvojezičnih gradova i općina te se on godinama živi i njeguje. Upravo je to dio posebnosti Istre, na čijem području žive dvije autohtone kulture, a što se između ostaloga očituje u dvojezičnosti.

Jedno od pitanja koje je posebno istaknuto na sastanku je upravo ono o jačanju dvojezičnosti, bilo u njegovoj upotrebi u svakodnevnom životu, bilo u javnim službama ili cestovnom prometu.

U tom je kontekstu predstavljen rad Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije, koji kontinuirano provodi niz projekta za očuvanje dvojezičnosti i promociju talijanskog jezika kao što su tečajevi talijanskog jezika za službenike u javnim službama, uvođenje jezičnih laboratorija talijanskog jezika za predškolarce u hrvatskim vrtićima, tjedni pregled vijesti na talijanskom jeziku na lokalnoj televiziji i radiju, kao i usavršavanja za učitelje i nastavnike talijanskog jezika koja se provode dva puta godišnje.

S namjerom da pruže punu podršku inicijativama Županije, predstavnici Talijanske Unije su još jednom izrazili spremnost i otvorenost ka suradnji po pitanju jačanja dvojezičnosti.

Na sastanku je dogovoreno i zajedničko djelovanje prema nadležnom Ministarstvu s ciljem rješavanja problematike u talijanskim školama vezane uz internu dokumentaciju, uvođenje male mature nakon 8. razreda, provedbe državne mature, kao i o školskim udžbenicima na talijanskom jeziku.

Što se konkretne suradnja s Talijanskom Unijom na EU projektima tiče, dogovorena je ona na programu INTERREG Italija-Hrvatska, te Hrvatska-Slovenija, a kao moguća područja istaknuti su obrazovanje, kultura, turizma i mladi.

Izvor Istarska županijaKABINET ŽUPANA

Vježba evakuacije i spašavanja - Foto Dječji vrtić Tići Vrsar

VRSAR: U vrtiću održana vježba evakuacije i spašavanja

Lumeni - Foto Istarska županija

Lumeni posjetili Županiju i poslali važnu ekološku poruku